Przygotowuję lunchbox. Taki plan na wczesny niedzielny wieczór.
Dziś przygotuję:
Kawałek pieczeni, quinoa z pesto z rukoli i pieczone buraki.
Składniki:
1 szklanka rukoli lub natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska lub himalajska do smaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzechów lub nasion słonecznika
4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
1. Orzechy lub nasiona słonecznika uprażyć na patelni. Uprażone orzechy lub nasiona wraz z pozostałymi składnikami rozdrobnić blenderem na niezbyt jednolitą masę. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.
Przygotowanie lunchbox'a:
Do pojemnika włożyć quinoę wymieszaną z pesto, kawałki pieczeni i pieczone w piekarniku buraki.
Dziś przygotuję:
Kawałek pieczeni, quinoa z pesto z rukoli i pieczone buraki.
fot.JD
Pesto z rukoli
Składniki:
1 szklanka rukoli lub natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska lub himalajska do smaku
1 ząbek czosnku
2 łyżki orzechów lub nasion słonecznika
4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
1. Orzechy lub nasiona słonecznika uprażyć na patelni. Uprażone orzechy lub nasiona wraz z pozostałymi składnikami rozdrobnić blenderem na niezbyt jednolitą masę. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.
Przygotowanie lunchbox'a:
Do pojemnika włożyć quinoę wymieszaną z pesto, kawałki pieczeni i pieczone w piekarniku buraki.
Komentarze
Prześlij komentarz