Ciasteczka z kaszy manny, płatków owsianych i bananów | BLW | bez cukru

Czy zdarza się, że przygotujecie za dużo owsianki? albo kaszy manny? U nas tak jest dość często, ale raczej nie zdarza się żebym wyrzucała resztki do śmieci. Zwykle robię ciasteczka. Poniżej propozycja ciasteczek, które robię właśnie z takich pozostałości.
Ciasteczka z wierzchu są chrupkie a w środku mięciutkie i lekko gumowate. Idealne dla Malucha i jego mamy. Mała Mi zjada ich sporo.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



fot. JD



Ciasteczka 
16 solidnych sztuk

Składniki:
200 g kaszy manny
100 g płatków owsianych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść rodzynek
garść żurawiny
300 g wody
2 przejrzałe banany

Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
2. Suche składniki wrzucić do miski i zalać wodą, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Następnie ugnieść banany, dodać do masy i wymieszać. Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką na papier do pieczenia i formować ciacha.
Ja w 8 zrobiłam oczko i na środku położyłam kleks dżemu (bez cukru).
3. Piec około 20-25 minut. Gotowe.

Smacznego.


Komentarze

Prześlij komentarz