Syrop z dyni | wegański

Znacie Pumpkin spice latte? Latte oferowane przez Sturbuck w sezonie jesiennym. Uwielbiam je. Dawniej pijałam z mlekiem krowim, później z mlekiem sojowym, a teraz niestety nie mam zbyt wielu opcji, bo soi (ze względów zdrowotnych) też raczej unikam. Postanowiłam przygotować swój korzenny syrop z dyni. Przeszukałam sieć i znajdowałam opcje z mlekiem skondensowanym, który w związku z alergiami nie jest akceptowany w naszej codziennej diecie. Poniższa wersja jest wegańska. Tego syropu można użyć również do naleśników.

Zapraszam na kawę z syropem dyniowym.


fot.JD



Syrop dyniowy

Składniki:
1 szklanka puree z dyni
1,5 szklanki wody
0,5-0,75 szklanki cukru trzcinowego
przyprawy: 2 łyżeczki mielonego cynamonu, 0,25 łyżeczki mielonego imbiru, 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki kardamonu, 0,5 łyżeczki kurkumy, 3 goździki
*przyprawy można zastąpić mieszanką przypraw piernikową lub korzenną – 3 łyżeczki

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wrzucić do rondelka o grubym dnie, dokładnie wymieszać i gotować mieszając co jakiś czas przez 15-20 minut. 
2. Po tym czasie wyciągnąć goździki a płyn przelać do wyparzonej butelki, szczelnie zamknąć i ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Dla właścicieli Thermomix'a:
1. Wszystkie składniki wrzucić do naczynia i włączyć program 15minut/90 stopni Celsjusza/obr.3. 
2. Po tym czasie wyciągnąć goździki, włączyć program 10s/obr.9. Następnie płyn przelać do wyparzonej butelki, szczelnie zamknąć i ostudzić. Przechowywać w lodówce.

Każdy zasługuje na odrobinę zapomnienia, zapraszam na chwilkę zapomnienia przy kawie.

Kawa z syropem

Składniki:
zaparzona kawa
mleko orkiszowo-migdałowe
syrop dyniowy

Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki. Jeśli lubisz piankę, to można użyć spieniarki do mleka.

Komentarze