Puree z dyni | przepis podstawowy

Często w ciągu roku mam ochotę na dania i słodycze z dynią. Dlatego w sezonie lubię przygotować większą ilość puree z dyni i zamrozić. Gdy najdzie mnie ochota na dyniowe specjały sięgam do zamrażarki i wyciągam kostkę. 
Poniżej przepis podstawowy na puree z dyni.

fot.JD

Puree z dyni

Składniki:
dynia

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Dynię umyć, wytrzeć i przekroić na pół lub na ćwiartki. Poukładać na blaszce skórą do dołu. Włożyć do piekarnika i piec około 1h lub do czasu aż dynia będzie miękka (można sprawdzić patyczkiem). 
3. Z ostudzonej dyni usunąć pestki, wydłubać miąższ i zblendować na gładkie puree. Jeśli używamy dyni hokkaido nie trzeba wydłubywać miąższu i można zmiksować wraz ze skórką. Gotowe puree można użyć od razu, przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Uwaga:
1. Sezon na dynię trwa, ale pamiętajmy, że w listopadzie się kończy. Warto już teraz zaopatrzyć się w zapasy.

Komentarze