Ciasteczka dyniowe | bez jajek | wegańskie

We wtorek w końcu udało nam się spotkać. Moja koleżanka, jej synek i my spędziliśmy miłe popołudnie. Razem wymyśliliśmy ciacha, które później zrobiłam jeszcze w środę i czwartek. Są pyszne i bardzo pasują do tej pory roku.

Zapraszam :)

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot. JD

Ciasteczka dyniowe
(12 dorodnych sztuk)

Składniki:
200 g puree z dyni (np. Hokkaido)
60 g tłuszczu roślinnego (np. olej kokosowy)
70 g mleka roślinnego (np. mleko kokosowe)
80 g cukru kokosowego (lub innego słodziwa)
150 g mąki pełnoziarnistej (np. orkiszowej typ 1850)
przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kardamonu, szczypta gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Postępowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Połączyć w jednolitą masę pure z dyni z tłuszczem, mlekiem i cukrem. Dodać mąkę, przyprawy i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nabierać łyżką porcje i układać na papierze na blaszce, łyżką uformować na okrągłe ciacha.
3. Piec około 12-15 min.

Dla właścicieli Thermomix'a:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności i dokładnie wymieszać 1min/obr.7. Nabierać łyżką (najlepiej z tworzywa) porcje i układać na papierze na blaszce, łyżką uformować na okrągłe ciacha.
3. Piec około 12-15 min.

Uwaga:
1. Polecam pokombinować z własnym zestawem przypraw.
2. Ciacha inspirowane tymi od Jadłonomii, ale skład sobie przystosowałam:)

Komentarze

Prześlij komentarz