Najnowsze posty

Naleśniki z samej gryki | wegańskie

By 22:43 , , , , , , ,

No to wróciłam do pracy. Mój szef i „pracowa psiapsiółeczka” robią mi psikusy. Ja próbuję się odnaleźć, poukładać w nowej rzeczywistości. A ta wypełniona jest upałami, projektami i tęsknotą za córeczką. Mam poczucie, że po powrocie do domu prawie od razu jest czas kolacji i snu. Być może z czasem to poczucie się zmieni. Szczerze mówiąc na to liczę. Potrzeba planowania i pomysłów na szybkie dania urosła jeszcze bardziej. Dopiero tydzień pracy za mną, więc szlifuję tą umiejętność.

A tymczasem zapraszam na naleśniki z samej gryki. W prawdzie podczas upałów smażenie naleśników to średnia przyjemność, ale ich jedzenie ze wspaniałą cieciorellą i owocami to sama rozkosz. Jeśli Twoje dziecko nie lubi gryki, naleśniki z gryki są świetnym jej przemytnikiem. Zapraszam do skosztowania.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot. JD

Naleśniki z samej gryki

Składniki:
300 gr kaszy gryczanej niepalonej (białej)

Postępowanie:
  1. Grykę namoczyć w 600 gr wody na noc. Następnego dnia dokładnie wypłukać. Wypłukaną grykę wymieszać ze świeżą wodą i dokładnie rozdrobnić blenderem do uzyskania masy naleśnikowej. Ilość wody zależy od tego jakie naleśniki lubicie. U nas ciasto raczej rzadkie, bo lubimy cieniutkie naleśniki.
Właściciele Thermomix'a wrzucą namoczoną grykę do kielicha, doleją wodę i zmiksują 1min30s/obr.9-10.

Wszystkim życzę smacznego.

Uwaga:
1. Przepis znalazłam na blogu smakoterapia, ale ich zrobienia zachęcił mnie program Ugotuj mi mamo.
2. Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz, jak jaglana nie zawiera glutenu. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin (B1, PP, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (fosfor, potas, magnez, cynk, mangan). Wujek "google" podpowiada, że można ją podać dopiero jedenastomiesięcznemu malcowi. Można z niej wyczarować cuda: naleśniki, placuszki, kotleciki, gryczankę lub podać z mięsem.

Skosztuj

2 komentarze

  1. Obłędnie pyszne i mega szybkie:) zjedliśmy dzis z synkiem na obiadek;)

    OdpowiedzUsuń