Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

Z czym kojarzy Ci się cieciorka? Mi z zupami, sałatkami, gulaszami i wieloma innymi wytrawnymi potrawami. Jakiś czas temu nagotowałam jej tyle, że wszystkie te wytrawne dania wychodziły mi uszami. Przypomniałam sobie, że na Jadłonomii widziałam brownie z ciecierzycy. Intrygowało. Obawiałam się jednak posmaku strączkowca. Sama nie wiem ile razy powtarzałam w myślach słowa: ciacho z cieciorki, żeby oswoić się z pomysłemGdy nadszedł wieczór postanowiłam spróbować, ale wtedy się okazało, że części składników brak. Przeszukałam sieć i natrafiłam na wpis HelloMorning. Składniki jakby są (jakby oznacza, że końcówki lub ilość mniejsza niż potrzebna). Nie zrażałam się. Było tak jak podejrzewacie. Miałam niesamowite parcie na ciacho. Zaimprowizowałam, kierowałam się konsystencją składników. Ciasto wyszło rewelacyjnie. Zostało powtórzone zgodnie z przepisem poniżej.
Zaryzykuj. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Zapraszam.

fot. JD

Ciasto czekoladowe z ciecierzycy


Ciasto:
200 g ugotowanej ciecierzycy
100 g rodzynek
175 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
80 g kaszki lniano-owsianej (przepis tu: 40 gram siemienia lnianego i 40 zmielonych płatków owsianych)
80 g karobu*
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g golden syrupu**
½ płaskiej łyżeczka soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
*można zastąpić syropem z agawy, syropem daktylowym, miodem, syropem buraczanym, każdy da nieco inny posmak
**można zastąpić kakao

Polewa:
50 g tabliczki gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego

Wykonanie:

  1.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Ciasto: Ciecierzycę, rodzynki, olej rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy (mała keksówka lub o średnicy 20 cm). Piec do suchego patyczka około 40 min. Ostudzić.
  3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w rondelku. Doprowadzić do bulgotania i gotować jeszcze chwilę trwającą około 2 min. Odstawić do schłodzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto. Na końcu wyrównać polewę. Można posypać przyprawą np. cynamonem.
Dla właścicieli Thermomix'a:

Ciasto: Ciecierzycę, rodzynki, olej umieścić w kielichu Theromixa i rozdrobnić 1min/obr.9 na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać 1min30s/6obr. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy (mała keksówka lub o średnicy 20 cm). Piec do suchego patyczka około 40 min. Ostudzić.

Smacznego.

Uwagi:
1. Mam ochotę wypisać wszystkie dobre właściwości ciecierzycy, bo poza tym, że zawiera wiele minerałów np. fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez, wiele witamin np. B9 i B6, niesamowicie wpływa na ludzki organizm. Każdy może wybrać co dla niego najważniejsze: wzmocnienie odporności, poprawa stanu włosów i skóry, pomoc w obniżeniu cholesterolu czy też pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę. Ma nawet działanie przeciwbólowe. Te wszystkie zbawienne właściwości to nic w stosunku do fenomenalnego smaku ciasta.
Zatem zapraszam.

Komentarze