Kluski na parze | obiad | wegański

W ostatnim czasie mam niewiele czasu dla siebie. Dlatego nie bywam tutaj ani tam, ani nawet tam. Na szczęście czas dla Małej Mi potrafię znaleźć (czasem myślę, że jakimś cudem), choć niestety nie bez kosztów. W moim przypadku kosztem snu. Odzywam się jednak nie po to by narzekać, a po to by podzielić się jednym z moich ulubionych patentów na pyszne, słodkawe ciasto drożdżowe. W sam raz przed zbliżającym się tłustym czwartkiem.

Hitem mojego domu w ostatnie weekendy są kluseczki na parze z sosem owocowym. Pamiętam, że jako kilkuletnia dziewczynka uwielbiałam obiad składający się z pampuchów i domowego karmelu (czasem zamiast karmelu było rozpuszczone masło z cukrem) lub sosu owocowego (taki jadłam tylko w przedszkolu). Wygląda na to, że dziś Mała Mi jest podobna w tym względzie do mnie.

fot.JD

Kluski na parze z owocowym sosem
(8 średnich sztuk)

Składniki:
100 g mleka roślinnego (u nas kokosowe)
80 g puree z batata*
20 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru trzcinowego
250 g mąki pszennej
2 szczypty soli himalajskiej
*lub z jabłka, z dyni lub ziemniaka



Przygotowanie:
1. Do garnuszka włożyć mleko, cukier i puree z batata, dokładnie wymieszać. Lekko podgrzać i rozpuścić drożdże w ciepłym płynie.
2. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn z garnuszka. Ciasto dokładnie wyrobić.
3. Z ciasta ulepić wałek i pokroić na 8 części, z których następnie ulepić kluseczki. Przykryć lnianą szmatką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
4. W dużym garnku zagotować wodę, garnek obwiązać gazą lub ściereczką (można użyć specjalnej do tego celu nakładki na garnek np. takiej ).
5. Wyrośnięte kluseczki ułożyć na materiale i przykryć np. miską, gotować około 10 minut.
6. Podawać z sosami - na wytrawnie lub na słodko.

Przygotowanie dla właścicieli Thermomix'a:
1. Do naczynia miksującego dodać mleko, puree z batata, drożdże, cukier i  podgrzać 2min 30s/37 stopni Celsjusza/obr. 1.
2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 1 min 30s/wyrabianie.
3. Z ciasta ulepić wałek i pokroić na 8 części, z których następnie ulepić kluseczki. Przykryć lnianą szmatką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte kluski układać na natłuszczonej Varomie.
5. Do naczynia wlać 500ml wody, ustawić na nim Varomę i włączyć program 12min/Varoma/obr.1.
6. Podawać z sosami - na wytrawnie lub na słodko.


Sos owocowy

Składniki:
400 g mrożonych owoców
syrop daktylowy (do smaku)
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
woda

Sos owocowy: Owoce (świeże lub mrożone) ugotować w 50ml wody z dodatkiem syropu daktylowego. Dodać rozpuszczoną w 40ml wody łyżeczkę skrobii oraz 2 łyżki nasion chia. Odstawić do ostygnięcia.

Komentarze

  1. Wygląda cudownie!!: )
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak też smakują:) polecam. Dobre są też nadziane np. jagodami. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz