Lody lubimy wszyscy. Jedni mniej, inni bardziej. Latem lubię zjeść kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Klasyczne są na bazie śmietanki. Byłam przekonana, że na diecie bez produktów z białkiem mleka krowiego i bez białka jaja kurzego, jestem zdana jedynie na sorbety. Wyobraźnia ludzka jest jednak wielka i wśród ogromu pomysłów na sieci można znaleźć ten najprostszy.
Zapraszam do skosztowania.
Lody są proste ale w smaku niebanalne.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
Składniki:
3 przejrzałe banany
Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.
Składniki:
3 przejrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce i masło orzechowe około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.
Składniki:
3 przejrzałe banany
2 łyżki tahini
Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce i tahini około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.
Składniki:
400g mrożonych owoców*
40g syropu daktylowego**
przejrzały banan
*u nas najlepiej sprawdzają się: truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, wiśnie, śliwki, jagody, borówki, itd.
**lub miodu (pamiętajcie, że w wersji wegańskiej nie ma miejsca dla miodu), syropu klonowego, syropu z agawy,
Wykonanie:
1. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić mrożone owoce i słodziwo około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera dodać banana i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 10sek/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek, dodać połamanego na kawałki banana i program 20sek/obr.6.
Uwaga:
Na zdjęciu lody orzechowe. Mniam!
Zapraszam do skosztowania.
Lody są proste ale w smaku niebanalne.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
fot.JD
Lody kremowe bananowe
Składniki:
3 przejrzałe banany
Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.
Lody orzechowe
3 przejrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego
Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce i masło orzechowe około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.
Lody chałwowe
3 przejrzałe banany
2 łyżki tahini
Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce i tahini około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.
Sorbet owocowy
400g mrożonych owoców*
40g syropu daktylowego**
przejrzały banan
*u nas najlepiej sprawdzają się: truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, wiśnie, śliwki, jagody, borówki, itd.
**lub miodu (pamiętajcie, że w wersji wegańskiej nie ma miejsca dla miodu), syropu klonowego, syropu z agawy,
Wykonanie:
1. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić mrożone owoce i słodziwo około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera dodać banana i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.
Właściciele Thermomix'a ustawią program: 10sek/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek, dodać połamanego na kawałki banana i program 20sek/obr.6.
Uwaga:
Na zdjęciu lody orzechowe. Mniam!
Komentarze
Prześlij komentarz