Lody | wegańskie | zdrowe słodycze | BLW

Lody lubimy wszyscy. Jedni mniej, inni bardziej. Latem lubię zjeść kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Klasyczne są na bazie śmietanki. Byłam przekonana, że na diecie bez produktów z białkiem mleka krowiego i bez białka jaja kurzego, jestem zdana jedynie na sorbety. Wyobraźnia ludzka jest jednak wielka i wśród ogromu pomysłów na sieci można znaleźć ten najprostszy.

Zapraszam do skosztowania.
Lody są proste ale w smaku niebanalne.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD


Lody kremowe bananowe

Składniki:
3 przejrzałe banany

Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.

Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.


Lody orzechowe

Składniki:
3 przejrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce i masło orzechowe około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.

Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.





Lody chałwowe

Składniki:
3 przejrzałe banany
2 łyżki tahini

Wykonanie:
1. Pokroić w plasterki i włożyć do zamrażarki np. na całą noc.
2. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić owoce i tahini około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.

Właściciele Thermomix'a ustawią program: 1min/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek i program 15sek/obr.9.




Sorbet owocowy

Składniki:
400g mrożonych owoców*
40g syropu daktylowego**
przejrzały banan
*u nas najlepiej sprawdzają się: truskawki, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, wiśnie, śliwki, jagody, borówki, itd.
**lub miodu (pamiętajcie, że w wersji wegańskiej nie ma miejsca dla miodu), syropu klonowego, syropu z agawy, 

Wykonanie:
1. Przy użyciu blendera z funkcją kruszenia lodu, należy mielić mrożone owoce i słodziwo około minuty. Następnie zsunąć wszystko ze ścianek blendera dodać banana i powtórzyć mielenie do uzyskania lodów o kremowej konsystencji. Może być konieczne kilkukrotne powtórzenie.

Właściciele Thermomix'a ustawią program: 10sek/obr.9. Jeśli jest taka konieczność to zsunąć ze ścianek, dodać połamanego na kawałki banana i program 20sek/obr.6.


Uwaga:
Na zdjęciu lody orzechowe. Mniam!

Komentarze