Zamykam oczy i widzę ją, a na języku
czuję cynamon. Pamiętacie słodycze za czasów tak zwanego PRL?
Rabarbar moczony w cukrze, chleb zapiekany (koniecznie na piecu Babci
Pauliny) posypany cynamonem i cukrem albo posmarowany dżemem
truskawkowym, ryż na mleku (takim prosto od krowy) z jabłkami i
cynamonem. Wygląda na to, że uwielbiam cynamon nie bez przyczyny.
Dziś jej już nie ma. Zapachy roznoszące się w kuchni przywołują
wspomnienia.
Kiedyś jako dziewczynka wyszykowana
w niedzielną kreację biegałam po polach naprzeciwko domu mojej
babci. W oddali słychać pociąg [tak to to tak to to tak], świat
pachnie nadchodzącą wiosną, kuzynka krzyczy „berek”. Wesołe,
zdyszane wpadamy do domu. Od pieca bije przyjemne ciepło.
Wtedy na deser dostałyśmy właśnie
ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem. Dziś sama jestem matką, do
tego karmiącą piersią. Córeczka ma kilka alergii pokarmowych, w tym na mleko krowie. Ochota na
coś retro-słodkiego nie dawała spokoju.
Zapraszam na ryż na mleku kokosowym z
jabłkami i cynamonem.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
Ryż na mleku kokosowym z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
500 ml mleka kokosowego
500 ml mleka roślinnego lub wody*
100 g ryżu do risotto (Arborio)
4-5 łyżek słodziwa**
łyżka oleju kokosowego***
4 średnie jabłka
opcjonalnie: ekstrakt z wanilii, rodzynki, orzechy, płatki migdałów
do podania: spora szczypta cynamonu, owoce sezonowe lub syrop/mus owocowy
500 ml mleka kokosowego
500 ml mleka roślinnego lub wody*
100 g ryżu do risotto (Arborio)
4-5 łyżek słodziwa**
łyżka oleju kokosowego***
4 średnie jabłka
opcjonalnie: ekstrakt z wanilii, rodzynki, orzechy, płatki migdałów
do podania: spora szczypta cynamonu, owoce sezonowe lub syrop/mus owocowy
*jeśli nie zależy nam na wersji wegańskiej może być mleko krowie
**u mnie syrop daktylowy, ale jeśli zależy nam na pięknym białym kolorze dania to lepiej użyć ksylitol lub erytrol
***będzie poddawane wysokiej temp więc lepiej rafinowany
**u mnie syrop daktylowy, ale jeśli zależy nam na pięknym białym kolorze dania to lepiej użyć ksylitol lub erytrol
***będzie poddawane wysokiej temp więc lepiej rafinowany
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać dokładnie ryż, jabłka, mleko kokosowe i roślinne (lub wodę) oraz słód. Można dodać ekstrakt z wanilii/rodzynki/orzechy. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę a następnie zdjąć pokrywkę, ryż zamieszać, posypać wiórkami z oleju kokosowego i piec dalej przez 30 minut lub trochę dłużej jeśli chcemy żeby jeszcze bardziej zgęstniało.
3. Podawać na ciepło, posypane cynamonem.
Uwaga:
1. Na zimno też pyszne:)
2. Cynamon można też dodać na etapie pieczenia.
3. Podawać można z malinami, borówkami i innymi owocami. U mnie jest z musem malinowym z nasionami chia.
2. W naczyniu żaroodpornym wymieszać dokładnie ryż, jabłka, mleko kokosowe i roślinne (lub wodę) oraz słód. Można dodać ekstrakt z wanilii/rodzynki/orzechy. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę a następnie zdjąć pokrywkę, ryż zamieszać, posypać wiórkami z oleju kokosowego i piec dalej przez 30 minut lub trochę dłużej jeśli chcemy żeby jeszcze bardziej zgęstniało.
3. Podawać na ciepło, posypane cynamonem.
Uwaga:
1. Na zimno też pyszne:)
2. Cynamon można też dodać na etapie pieczenia.
3. Podawać można z malinami, borówkami i innymi owocami. U mnie jest z musem malinowym z nasionami chia.
Komentarze
Prześlij komentarz