Najnowsze posty

Ryż na mleku kokosowym z jabłkiem i cynamonem | wegański | BLW | zdrowe słodycze

By 14:23 , , , , , , ,

Zamykam oczy i widzę ją, a na języku czuję cynamon. Pamiętacie słodycze za czasów tak zwanego PRL? Rabarbar moczony w cukrze, chleb zapiekany (koniecznie na piecu Babci Pauliny) posypany cynamonem i cukrem albo posmarowany dżemem truskawkowym, ryż na mleku (takim prosto od krowy) z jabłkami i cynamonem. Wygląda na to, że uwielbiam cynamon nie bez przyczyny. Dziś jej już nie ma. Zapachy roznoszące się w kuchni przywołują wspomnienia.

Kiedyś jako dziewczynka wyszykowana w niedzielną kreację biegałam po polach naprzeciwko domu mojej babci. W oddali słychać pociąg [tak to to tak to to tak], świat pachnie nadchodzącą wiosną, kuzynka krzyczy „berek”. Wesołe, zdyszane wpadamy do domu. Od pieca bije przyjemne ciepło.

Wtedy na deser dostałyśmy właśnie ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem. Dziś sama jestem matką, do tego karmiącą piersią. Córeczka ma kilka alergii pokarmowych, w tym na mleko krowie. Ochota na coś retro-słodkiego nie dawała spokoju.

Zapraszam na ryż na mleku kokosowym z jabłkami i cynamonem.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot.JD



Ryż na mleku kokosowym z jabłkiem i cynamonem

Składniki:
500 ml mleka kokosowego
500 ml mleka roślinnego lub wody*
100 g ryżu do risotto (Arborio)
4-5 łyżek słodziwa**
łyżka oleju kokosowego***
4 średnie jabłka

opcjonalnie: ekstrakt z wanilii, rodzynki, orzechy, płatki migdałów
do podania: spora szczypta cynamonu, owoce sezonowe lub syrop/mus owocowy
*jeśli nie zależy nam na wersji wegańskiej może być mleko krowie
**u mnie syrop daktylowy, ale jeśli zależy nam na pięknym białym kolorze dania to lepiej użyć ksylitol lub erytrol
***będzie poddawane wysokiej temp więc lepiej rafinowany

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
2.  W naczyniu żaroodpornym  wymieszać dokładnie ryż, jabłka, mleko kokosowe i roślinne (lub wodę) oraz słód. Można dodać ekstrakt z wanilii/rodzynki/orzechy. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę a następnie zdjąć pokrywkę, ryż zamieszać, posypać wiórkami z oleju kokosowego i piec dalej przez 30 minut lub trochę dłużej jeśli chcemy żeby jeszcze bardziej zgęstniało.
3. Podawać na ciepło, posypane cynamonem.

Uwaga:
1. Na zimno też pyszne:)
2. Cynamon można też dodać na etapie pieczenia.
3. Podawać można z malinami, borówkami i innymi owocami. U mnie jest z musem malinowym z nasionami chia.

Skosztuj

0 komentarze