Mus truskawkowy | wegański | BLW

Sezon na truskawki lada moment się skończy. Spieszmy więc by skosztować pysznego musu od Hello Morning(klik).

Mus jest przepyszny i uniwersalny. Można go robić z różnych owoców, używać do różnych celów: u nas jako wypełnienie tartaletek, jako śniadanie, jako deser. W tym roku okazało się, że truskawki to kolejny alergen, którego powinniśmy unikać. Zaczęliśmy unikać, ale wcześniej udało nam się skorzystać z sezonu. Niemniej proszę rozważnie podawać swoim dzieciom, bo być może ich ta alergia też nie ominie.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD



Mus truskawkowy
(słoik 400ml)

Składniki:
300g świeżych oczyszczonych truskawek*
3 łyżki nasion chia
2 suszone daktyle**
opcjonalnie: 1/4 łyżeczki ziarenek wanilii lub ekstraktu

*zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców: brzoskwinie, nektarynki, śliwki, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki amerykańskie, a nawet – kiwi (traci swój piękny kolor i można go podrasować dodając odrobinę młodego jęczmienia), ananasy czy mango.
**jeśli są bardzo twarde należy je wcześniej namoczyć przez 5-10min


Wykonanie:
1. Nasiona chia zmielić w młynku do kawy.
2. Zmielone chia i pozostałe składniki umieścić w naczyniu i zblendować na gładki mus. Przelać do słoika i odstawić do lodówki na noc. Gotowe. Tak przygotowany mus można przechowywać 3 dni w lodówce.

Wykonanie dla właścicieli Thermomix'a:
1. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu Thermomixa, włączyć program 1min/obr.8. Następnie używając kopystki zsunąć wszystko ze ścianek naczynia i powtórzyć. Przelać do słoika i odstawić do lodówki na noc. Gotowe.

Tak przygotowany mus można przechowywać 3 dni w lodówce.
Polecam na śniadanie w upalny dzień.
Smacznego.

Komentarze