Sałatka z kurczakiem, ryżem i świeżymi warzywami | lunchbox

Na letnie obiady uwielbiam przygotowywać różne kombinacje sałatek. Ostatnio odkryłam połączenie kalarepy i świeżego ogórka. Połączenie smaków rewelacyjne. Duet idealny? No cóż. Skoro już to wiem, dorzuciłam jeszcze kilka innych składników i wyszła rewelacyjna sałatka na lunch do pracy.

Wyszło smacznie, a przy okazji jest zdrowo.
Smacznego.


fot. JD


Sałatka z kurczakiem, ryżem i świeżymi warzywami

Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
100 - 150 g brązowego ryżu
2 duże lub 3 średnie ogórki
pęczek rzodkiewki
2 kalarepy
pół pęczka szczypioru z cebulkami
pół pęczka koperku
1-1.5 łyżki majonezu
łyżka oleju z pestek winogron
przyprawy: pieprz, sól

Wykonanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją (ja zwykle gotuję w wodzie w proporcji 2:1). Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić na kawałeczki, doprawić delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć przygotowany filet z kurczaka. Ryż i mięso ostudzić.
2. Ogórki obrać i pozbawić nasion, kalarepę obrać, rzodkiewkę oczyścić. Wszystkie pokroić w mniej więcej równą kostkę. Szczypior i koper posiekać.
3. Ostudzony ryż, kurczaka, warzywa, zioła i majonez wymieszać. Doprawić do smaku.
Smacznego!

Uwaga:
1. Sałatka rewelacyjnie smakuje również z makaronem.

Komentarze