Praliny z suszonego mango i orzechów nerkowca | BLW | zdrowe słodycze

Jestem łasuchem. Gdy zaczynasz swoją przygodę z BLW a jesteś łasuchem jak ja, zapewne szukasz zdrowych sposobów na dostarczenie sobie odrobiny słodyczy. Jeśli uda się jeszcze, aby słodycze były źródłem wielu witamin, minerałów, których nasz organizm łaknie, to zaczynam czuć się jak w raju ...

Przepis na te akurat praliny widziałam w programie Marty Dymek. Są rewelacyjne, szybkie i pyszne. Mała Mi wolała pralinki bez wiórków kokosowych.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



fot.JD


Praliny z suszonego mango i orzechów nerkowca

Składniki:
szklanka suszone mango (najlepiej niesiarkowane)*
szklanka orzechy nerkowca
skórka otarta z limonki
laska wanilii
2 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia
*można podmienić na suszone niesiarkowane morele.


Wykonanie:
1. Mango zalać ciepłą, przegotowaną wodą i odstawić na godzinę. Do naczynia blendera wrzucić orzechy i skórkę z limonki, zmielić na grubą mąkę. Dodać odcedzone mango, wydrążone ziarna wanilii i zmielić na plastyczną masę.
2. Z masy turlać kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych.

Właściciele Thermomixa mogą zmielić orzechy z limonką programem 30sek/obr.10, a po dodaniu mango program 30sek/obr.8.

Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz