Najnowsze posty

Klasyczna pełnoziarnista tarta z rabarbarem i kruszonką | wegańska | bez nabiału | BLW

By 16:46 , , , , , ,

Sezon rabarbarowy w pełni. Jako mała dziewczynka jadałam oczyszczone łodygi rabarbaru moczone w cukrze. Takie retro słodycze.
Dziś raczej nie jadam rabarbaru w takiej formie. Lubię musy rabarbarowe, crumble z rabarbarem, dżem rabarbarowy, ciasteczka lub ciasta z rabarbarem, kompot rabarbarowy, ... . Nie daję się ograniczać własnej wyobraźni, szukam pomysłów w sieci.

Dziś jednak chciałam Was zaprosić na szybką i smaczną tartę z rabarbarem i kruszonką. Jest dobra dla każdego łasucha zwracającego uwagę na jakość jedzonych słodkości, jest wegańska i bez rafinowanego cukru. Można nią poczęstować Malucha. Mała Mi lubi próbować wszystkiego co my jemy, dlatego zwykle szykuję wg zasad BLW.


Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD


Klasyczna pełnoziarnista tarta z rabarbarem i kruszonką
(foremka 24cm)

Składniki:

Ciasto - spód:
200 g mąki*
100 g tłuszczu**
2 łyżki erytrolu***
2-4 łyżek zimnej wody
opcjonalnie: szczypta cynamonu, imbiru, soli, rozdrobnione orzechy/pestki

*u mnie pełnoziarnista pszenna, ale może być absolutnie każda mieszanka, tak aby suma wagi wszystkich mąk dawała 200 gram
**u mnie olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale świetnie sprawdzi się olej sezamowy lub orzechowy, z pestek winogron, itd. Fajny efekt da też olej z pestek dyni.
***lub ksylitolu lub syropu z daktyli, agawy lub syropu klonowego itd.

Kruszonka:
100 ml erytrolu****
100 ml mąki pełnoziarnistej pszennej
70 ml oleju
opcjonalnie: ziarna wanilii, szczypta cynamonu, imbiru
****lub ksylitolu lub syropu z daktyli, agawy lub syropu klonowego itd.


Wypełnienie:
6-8 łodyg rabarbaru
2-4 łyżek erytrolu****
****lub ksylitolu lub syropu z daktyli, agawy lub syropu klonowego itd.

Przygotowanie:
1. Ciasto: Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Foremkę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub zmielonym siemieniem lnianym. Wszystkie składniki wymieszać szybko na gładką masę (pestki lub orzeszki mogą zmienić ziarnistość:)). Jeśli masa się lepi, należy dodać kolejną łyżkę zimnej wody. Masa ma dać się zbić w kulę i nie lepić do palców. Obkleić formę wywijając rant na 2cm, grubość około 5mm. Pozostaje jeszcze nakłuwać ciasto. Wstawić do piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę ugnieść w misce.
3. Na ostudzone ciasto wysypać pokrojone w kawałki łodygi rabarbaru, posypać erytrolem równomiernie, a na wierzch posypać sprawiedliwie kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do na 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) do zarumienienia, około 15 minut.


Skosztuj

0 komentarze