Chleb gryczano-jaglany | bezglutenowy

Są wśród nas tacy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pieczywa. Czy należę do tej grupy? Niekoniecznie. Choć przyznaję, że lubię świeży chleb lub świeże bułki. Zapach pieczonego chleba unoszący się w domu rozgrzewa nas w chłodne dni.
Latem rzadziej piekę, bo upały i gorąco od piekarnika, to niezbyt udany duet. Dziś jeszcze upałów nie ma, a ja zapraszam na pyszny chleb gryczano-jaglany. 

Przepis od Karoliny i Macieja Szaciłło. 

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot.JD


Chleb gryczano - jaglany

Składniki:
200 g mąki gryczanej*
100 g mąki jaglanej*
3 łyżki złocistego siemienia lnianego**
7 g suszonych drożdży
łyżeczka słodu ryżowego***
płaska łyżeczka nierafinowanej soli
ciepła woda
*mąka nie jest obowiązkiem. Jeśli masz ziarna możesz je zmielić w młynku do kawy lub np. Thermomixie.
** w oryginale łupiny babki płesznik, ja zrobiłam jeszcze z mielonymi nasionami chia
***lub innego słodu: syropu daktylowego

Wykonanie:
1. Do miski wsypać wszystkie składniki a następnie dodawać wodę cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być kleiste i półpłynne, składniki dobrze połączone. Całość odstawić na 30 - 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza, Gdy ciasto powiększy swoją objętość o około 1/3 zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
2. Piec z termoobiegiem około 40-60 minut, do suchego patyczka. Chleb powinien być przypieczony. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z foremki.

Uwaga:
1. Przed wylaniem ciasta na spód formy wysypać pestkami słonecznika/sezamu/dyni lub makiem; super efekt.
2. Gdy robię chleb specjalnie dla Małej Mi nie używam w ogóle soli.

Komentarze