Są wśród nas tacy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pieczywa. Czy należę do tej grupy? Niekoniecznie. Choć przyznaję, że lubię świeży chleb lub świeże bułki. Zapach pieczonego chleba unoszący się w domu rozgrzewa nas w chłodne dni.
Latem rzadziej piekę, bo upały i gorąco od piekarnika, to niezbyt udany duet. Dziś jeszcze upałów nie ma, a ja zapraszam na pyszny chleb gryczano-jaglany.
Przepis od Karoliny i Macieja Szaciłło.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
Chleb gryczano - jaglany
Składniki:
200 g mąki gryczanej*
100 g mąki jaglanej*
3 łyżki złocistego siemienia lnianego**
7 g suszonych drożdży
łyżeczka słodu ryżowego***
płaska łyżeczka nierafinowanej soli
ciepła woda
*mąka nie jest obowiązkiem. Jeśli masz ziarna możesz je zmielić w młynku do kawy lub np. Thermomixie.
** w oryginale łupiny babki płesznik, ja zrobiłam jeszcze z mielonymi nasionami chia
***lub innego słodu: syropu daktylowego
Wykonanie:
1. Do miski wsypać wszystkie składniki a następnie dodawać wodę cały czas mieszając łyżką. Ciasto powinno być kleiste i półpłynne, składniki dobrze połączone. Całość odstawić na 30 - 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć do wysmarowanej olejem formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni Celsjusza, Gdy ciasto powiększy swoją objętość o około 1/3 zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza.
2. Piec z termoobiegiem około 40-60 minut, do suchego patyczka. Chleb powinien być przypieczony. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć z foremki.
Uwaga:
1. Przed wylaniem ciasta na spód formy wysypać pestkami słonecznika/sezamu/dyni lub makiem; super efekt.
2. Gdy robię chleb specjalnie dla Małej Mi nie używam w ogóle soli.
Komentarze
Prześlij komentarz