Sezon na szparagi zwykle zaczynamy grillowanymi szparagami traktując je jako dodatek. Gdy sezon jest w pełni traktujemy je już jako samodzielne danie.
Dziś zapraszam na obiad składający się z delikatnych i kruchych skoków z królika, grillowanych zielonych szparagów a wszystko dopełnione sosem z zielonego pesto.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
Uwaga:
Aby obrać zielone szparagi wystarczy odłamać końcówkę. Zwykle pęka w miejscu zdrewnienia, pozostała część jest pyszna.
Dziś zapraszam na obiad składający się z delikatnych i kruchych skoków z królika, grillowanych zielonych szparagów a wszystko dopełnione sosem z zielonego pesto.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
fot.JD
Skoki z królika, grillowane szparagi z sosem z zielonego pesto
Składniki:
pęczek szparagów
łyżka oleju z pestek dyni
2 skoki z królika
łyżka masła klarowanego
przyprawy: liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, 3 ziarna czarnego pieprzu
sos pesto: pęczek bazylii z doniczki, 4 łyżki oleju z pestek dyni, 3 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu
100 g kaszy gryczanej
dla dorosłych: sól himalajska
Przygotowanie:
1. Królik: W rondlu, garnku o grubym dnie lub żeliwnym rozpuścić masło klarowane na dnie. Na dużym ogniu obsmażyć skoki z królika. Następnie zalać wodą do połowy wysokości mięsa i dodać przyprawy. Zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około 2-3h, dolewając wodę.
Jeśli uwielbiasz sos: po tym czasie wyciągnąć skoki z wywaru. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać łyżkę mąki i 100ml wody. Roztwór dodać do wywaru i wymieszać. Następnie gotować ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Odłożone na bok skoki, można włożyć z powrotem do sosu.
Moją słabością jest uwielbiana przeze mnie kasza (każda) pływająca w sosie :)
2. Grillowane szparagi: Obrać zielone szparagi i nasmarować olejem z pestek dyni. Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć na niej szparagi. Grillować z dwóch stron.
3. Pesto: Wszystkie składniki na pesto włożyć do naczynia blendera i zmiksować. W ten sposób powstanie sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, należy dodać więcej oleju z pestek dyni.
4. Kasza gryczana: Wsypać do garnka kaszę gryczaną, dodać wodę w proporcji 2:1 i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
5. Złożenie dania na talerzu: Na talerzu ułożyć szparagi i polać je sosem z pesto, obok ułożyć kaszę gryczaną i skok z królika. Kaszę i mięso można polać mięsnym sosem.
Smacznego.
Uwaga:
Aby obrać zielone szparagi wystarczy odłamać końcówkę. Zwykle pęka w miejscu zdrewnienia, pozostała część jest pyszna.
Komentarze
Prześlij komentarz