Krem z buraka z kokosową nutą | zupy | BLW

Uwielbiam buraki w różnych postaciach.
Dziś polecam serdecznie zupę krem od Marka Zaremby.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



fot.JD


Krem z buraka z kokosową nutą
(4 porcje)
Składniki:
8 średnich buraków
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka kokosowego
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 jabłko
2 cm świeżego kłącza imbiru
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki nasion mielonej kolendry, szczypta suszonego majeranku
dla dorosłych: sól himalajska

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową i piec około 40 minut. Po przestygnięciu obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
2. W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, posiekany czosnek i starty na tarce imbir, wymieszać i gotować około 3 minuty. Wsypać pozostałe przyprawy i wymieszać, gotować około 1 minuty. Dodać buraki, jabłko pokrojone w kostkę i zalać wodą do 3/4 wysokości warzyw. Gotować około 10 minut. Następnie dodać mleko kokosowe i kaszę jaglaną. Gotować jeszcze 5 minut. Zmiksować wszystko na gładki krem.
3. Podawać z kleksem mleka kokosowego dla dekoracji.

Wykonanie dla Właścicieli Thermomixa:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową i piec około 40 minut. Po przestygnięciu obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki.
2. Do naczynia dodać olej kokosowy włączyć program 2min/37 stopni Celsjusza/obr.1, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulkę, czosnek i imbir w plasterkach, włączyć program 4sek/obr.5, a następnie zepchnąć kopystką na dno naczynia i gotować około 3 minuty/100stopni/obr.1. Wsypać pozostałe przyprawy i gotować około 1 minuty/100 stopni/obr.1. Dodać buraki, jabłko pokrojone w ćwiartki i zalać wodą do 3/4 wysokości warzyw. Gotować około 10 minut/100 stopni/obr.1. Następnie dodać mleko kokosowe i kaszę jaglaną, gotować jeszcze 5 minut/100 stopni/obr.1. Zmiksować wszystko na gładki krem, program 30 sekund/obr.10 (jeśli okaże się to konieczne to powtórzyć program 30 sekund/obr.10).
Uwaga: Pamiętajcie zawsze przed włączeniem programu TM na pokrywę naczynia postawić miarkę.
3. Podawać z kleksem mleka kokosowego dla dekoracji.


Komentarze

  1. Super przepis! Już samo zdjęcie wygląda bardzo apetycznie :D Ciekawy sposób na przemycenie wielu wartościowych warzyw w prostym do przyrządzenia kremie z buraka z kaszą jaglaną

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz