Najnowsze posty

Budyń jaglany w kolorach wiosny | wegańskie śniadanie | BLW

By 11:46 , , , , , , , ,

W moim życiu bywają okresy, gdy nie mam zbyt wiele czasu wolnego na realizację dodatkowych działań. Od kiedy pamiętam mam harmonogram wypełniony po brzegi. To Mała M. nauczyła mnie, że mogę leżeć i po prostu być tu i teraz, być z nią lub mężem.

Dlatego przepraszam za chwile milczenia i nadrabiam ..

Zaczynam od zielonej jaglanki, którą znalazłam przy zielonym stole. Jest pięknie zielona. W sam raz na kwiecień, kiedy to przeplata - trochę zimy, trochę lata. Edyta odkryła wspaniałe połączenie, które przypadło do gustu nie tylko mi, ale także moim bliskim.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot. JD

Budyń jaglany w kolorach wiosny z aromatyczną pomarańczą

Składniki:
Zielona jaglanka:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego do gotowania + 1 szklanka do kremu
1/2 szklanki migdałów, namoczonych w gorącej wodzie przez pół godziny i obranych ze skórki
1 łyżka sezamu niełuskanego
2 łyżki zielonego jęczmienia (proszku)
1 banan
50 ml syropu daktylowego*
*opcjonalnie

Konfitura z pomarańczy:
3 ekologiczne pomarańcze dokładnie wyszorowane
150 ml wody
100 ml syropu daktylowego
15 goździków
2 ziarna kardamonu (wspaniale komponują się z pomarańczą)
szczypta kurkumy

Wykonanie:
1. Pomarańcze pokroić w kostkę. Wraz z resztą składników, włożyć do garnka i gotować wszystko około 30 minut. Ostudzić.
2. Uprażoną i dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną zalać 2 szklanki mleka roślinnego i zagotować, przykryć i zmniejszyć ogień na najmniejszy. Gotować 15 minut.
3. Do kielicha maszyny miksującej włożyć ciepłą kaszę,  banana, jęczmień, szklankę mleka roślinnego, migdały, sezam, banana i syrop daktylowy. Zmiksować na gładki krem.
4. Podawać w szklaneczkach lub miseczkach. Efektownie będzie w szklanych naczyniach. Nałożyć jaglany budyń, a na wierzch udekorować solidną porcją konfitury z pomarańczy.

Smacznego.

Skosztuj

0 komentarze