Szarlotka sypana

Niedzielny wieczór i wielka ochota na szarlotkę, która dojrzewała już we mnie od miesiąca. Zakasałam rękawy i pręciutko ukręciłam coś pysznego. Niestety,  bez lamp czy dziennego światła zdjęcia doczekał ostatni niezbyt fotogeniczny kawałek. Może jednak ktoś z Was zdecyduje się zaryzykować i uwierzyć mi na słowo i na zdjęcie brzydala?

Ale co to był za zapach, smak i prezentował się pięknie.
Ciasto jest rewelacyjne. Jeśli dysponujesz wolnymi 5 minutami i składnikami, spróbuj.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD



Sypana szarlotka


Składniki:
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki ryżowej/amarantusowej/gryczanej**
3/4 szklanki erytrolu*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 sporych jabłek (najlepiej szara reneta)
około 80 g masła
opcjonalnie łyżeczka cynamonu
*lub innego słodziwa: ksylitolu, cukru trzcinowego
**właściciele Thermomix'a mogą zmielić ryż, grykę lub amarantus na mąkę.

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Blaszkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Suche składniki wymieszać razem. Do foremki na spód wysypać 1/3 suchych składników, na to wyłożyć połowę startych jabłek, znowu wysypać na to suche składniki i na to drugą część startych jabłek. Ostatnią warstwa to 3 część suchych składników. Schłodzone masło pokroić na cieniutkie plasterki i ułożyć na wierzch.
3. Ciasto piec 50-60 minut w temperaturze 190 stopni. Wierzch ciasta powinien być zarumieniony.
Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietanką.
Polecam lody z mrożonego banana a śmietankę z mleka kokosowego.


fot.JD


Smacznego.

Uwaga:
Przepis z użyciem mąki ryżowej znalazłam na łapach magazynu kulinarnego Kocioł. Wcześniej znałam z białą mąką pszenną.

Komentarze