Najnowsze posty

Pełnoziarniste spaghetti ala Bolognese | wegańskie | BLW

By 12:00 , , , , , , , , ,

Zastanawiasz się co zrobić na jutrzejszy obiad? Spróbuj sosu do makaronu z czerwonej soczewicy. Przyznam, że od pierwszego posmakowania sos towarzyszy nam dość często. Początkowo zastanawiałam się czy mój niemowlak może go jeść, bo nie znalazłam suszonych pomidorów bez soli. Właśnie dlatego suszone pomidory zawsze wypłukuję.
Miałam też wątpliwości odnośnie pomidorów z puszki, ale znalazłam pomidory, o których pisałam już przy okazji pasty z tuńczyka. Firma Alce Nero produkuje passatę pomidorową bez soli i bez kwasku cytrynowego. Właśnie z nich korzystamy. Dodatkowa korzyść dla rodzica, który stara się żyć w zgodzie z przyrodą są buteleczki. Po umyciu wekuję w nich soki Kubusia. Recykling udomowiony.

Zapraszam do posmakowania pełnoziarnistego spaghetti z sosem z czerwoną soczewicą.
Danie rewelacyjnie nadaje się do lunchbox'a.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD

Wegańskie pełnoziarniste spaghetti ala Bolognese

Składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy tłoczony na zimno
5 suszonych pomidorów 
400 ml passaty pomidorowej 
100 ml czerwonej soczewicy
200 ml wody
przyprawy: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, szczypta pieprzu
makaron pełnoziarnisty typu spaghetti

do podania: drożdże nieaktywne

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (dla niemowlaka w wodzie bez soli).
2. Suszone pomidory zalać wrzątkiem aby wypłukać z soli. Odstawić na 10-15 minut. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Czosnek rozgnieść nożem na desce i oczyścić. Zetrzeć na tarce o małym oczku wprost do rondelka z cebulką. Chwilę podsmażyć. Czerwoną soczewicę przepłukać na sitku i wrzucić do garnka wymieszać z zeszkloną cebulą i zalać wodą. Rondel nakryć pokrywką i gotować 10- 15 minut aż soczewica wchłonie całą wodę. W tym czasie suszone pomidory drobno posiekać i dodać do ugotowanej soczewicy wraz z przyprawami. Dokładnie wymieszać. Do garnka dodać passatę pomidorową, wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut.


Dla właścicieli Thermomix'a:
2. Suszone pomidory zalać wrzątkiem aby wypłukać z soli. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dokładnie wypłukać i wrzucić do kielicha Thermomix'a; włączyć program 1min30s/obr.8. Zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Cebulę oczyścić, czosnek rozgnieść nożem na desce i oczyścić. Dorzucić do kielicha wraz z olejem i włączyć program 6s/obr.6. Zgarnąć wszystko ze ścianek i włączyć program 4 min/obr.2/100 stopni Celsjusza. Czerwoną soczewicę przepłukać na sitku i wrzucić do naczynia i zalać wodą, gotować 10- 15 minut/obr.1/100 stopni Celsjusza. Po tym czasie dodać przyprawy i passatę pomidorową, wymieszać 5s/obr.4 i gotować jeszcze 5-10 minut/obr.1/100 stopni Celsjusza.
W wersji dla Thermomiks'a zaczynam od pomidorów, bo Mała Mi nie lubi dużych kawałków suszonych pomidorów. Siekam je dość drobno przy pomocy TM.

Sos podawać z makaronem pełnoziarnistym, do smaku posypać drożdżami nieaktywnymi (zamiast parmezanu.
Smacznego.

Uwaga:
Przepis zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Smakuje mężowi, Małej Mi i mnie, a przepis zaczerpnięty od dziewczyn z alaantkoweblw.pl, choć wykonanie nieco sobie uprościłam dla własnej wygody.

Skosztuj

0 komentarze