Twarożek śniadaniowy | pasta kanapkowa | wegańska

Miałam wielką ochotę na nabiał. Nie jadam ze względu na alergię Małej Mi, ale jakoś tak zamarzył mi się chleb z twarożkiem. Dlatego przygotowałam klasyczna pastę wegańską do kanapek.

Zapraszam.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot. JD


Twarożek śniadaniowy

Składniki:
100 g orzechów nerkowca
sok z połowy cytryny
opcjonalnie: ząbek czosnku, szczypiorek, pieprz
dla dorosłych: sól

Przygotowanie:
1. Nerkowce zamoczyć w zimnej wodzie na noc. Następnego dnia nerkowce odcedzić, wrzucić do kielicha blendera, dodać sok z cytryny i zmiksować do upragnionej konsystencji. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekany szczypiorek oraz świeżo mielony pieprz i wymieszać.
My solimy dopiero na kanapce. 

Właściciele Thermomix'a program 30s/obr.8, kopystką zgarnąć wszystko ze ścianek i powtórzyć. Można powtórzyć jeszcze kilka razy w zależności od ulubionej konsystencji

Smacznego.

Komentarze