Jaglana owsianka z sezonowymi owocami i aromatem wanilii | BLW

Jedno z moich ulubionych śniadań, to owsianka lub jaglanka. O tak! Różne kombinacje owsianki, przeróżne jaglanki. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Zapraszam do przygotowania śniadania mistrzów.
Smacznego.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot.JD


Owsianka z sezonowymi owocami i aromatem wanilii

Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
spora łyżka ugotowanej kaszy jaglanej
200 ml mieszanki: sok tłoczony z jabłek+mleko roślinne*
0.25 łyżeczki ekstraktu z wanilii
owoce: jabłko, gruszka**
bakalie: siekane orzechy, rodzynki, kawałki daktyli lub/i kawałki suszonego mango*
przyprawy: 0.25 łyżeczki ekstraktu z wanilii, cynamon*
*pół na pół lub inne proporcje - jak lubisz
**co kto lubi

Przygotowanie:
1. Jabłko i gruszkę obrać i zetrzeć na tarce z grubym oczkiem. Płatki owsiane, sok, mleko roślinne i kaszę jaglaną umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować ciągle mieszając (u mnie to "dłuższą chwilę" trwało, bo lubię gęstą). Na koniec dodać bakalie, utarte owoce i przyprawy, wymieszać. W razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę mleka roślinnego. Odczekać jakieś 10-15 minut.
Podawać w miseczkach, w słoikach - jak lubisz.
Jeść na ciepło.
Pycha!

Komentarze