Czekoladowe ciasto z migdałami i bananem

Gdy przychodzi wielka ochota na coś słodkiego zwykle szukam łatwego i szybkiego, a na pewno niezbyt pracochłonnego pomysłu na deser. 
Poniżej przepis na słodycz, której przygotowanie zajmie Ci całe 5 minut. 

W rolach głównych ciasto francuskie. Przyznaję, że kupuję gotowe. Dobry skład to podstawa, a w nim na pewno powinno być masło (np. A.Blikle). Jest kilka produktów, które lubię mieć zawsze w zasięgu ręki i ciasto francuskie jest jednym z nich. Z ciasta francuskiego możemy przygotować deser, smaczną przekąskę lub wytrawne danie w dosłownie 5 minut. 

Nie wierzysz?
Spróbuj.




fot. JD

Czekoladowe ciasto z migdałami i bananem

Składniki:
ciasto francuskie
6-10 migdałów
gorzka czekolada dobrej jakości*
przejrzały banan
*u nas to zwykle to te około 90% zawartości kakao

Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
2. Banana obrać i pokroić w plasterki. Rozłożyć ciasto francuskie. Ułożyć na nim czekoladę, na czekoladzie banana. Zawinąć ciasto - patrz filmik. Posmarować ciacho roztrzepanym żółtkiem lub łyżką oleju. Posypać posiekanymi migdałami.
3. Tak przygotowane ciacho wstawić do piekarnika na 15 - 25 minut.

Pomysł czerpałam z:

Komentarze