Wegańskie owsiane gofry | bezglutenowe

Nasz wielkopolsko-śląski Gwiazdor sprezentował nam gofrownicę. Od kiedy mleko i jajka nie goszczą w naszej diecie gofry są marzeniem dość nieosiągalnym w warunkach restauracyjno-kawiarnianych. Wymarzyłam sobie pyszne gofry i oczekiwania rosły wraz z upływem czasu od ostatniego kęsa tych niewegańskich. Proces przeszukiwania sieci trwał już jakiś czas. Zapisywałam odnośniki, myślałam o ich smaku i przesyłałam namiary koleżance, która sprzęt już posiadała. Znalazłam swój typ do wypróbowania. Lekko zmodyfikowałam i .. "mamy to!"

Nasze weekendowe śniadania to właśnie gofry. Sprawę ułatwia fakt, że ciasto można spokojnie przechowywać w lodówce nawet do 3 dni (z tym, że szans nie ma by do 3 dni nie zostało zjedzone).

Zapraszam.


Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



fot.JD



Wegańskie owsiane gofry

Składniki:
miarka płatków owsianych*
2 miarki wody
2 łyżki syropu klonowego**
1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
*u nas miarka to 200ml
**sprawdzi się każdy słód: syrop z agawy, z daktyli, melasa, płynny miód itd.

Wykonanie:
1. Płatki owsiane zalać wodą, dodać słód i proszek do pieczenia a następnie dokładnie wymieszać. Całość dokładnie rozdrobnić blenderem na gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto na gofry jest gotowe. 
2. Nagrzać gofrownicę i nasmarować olejem. Nakładać niewielkie ilości ciasta i piec około 5-10 minut.

Dla właścicieli Thermomix'a:
1. Do naczynia wrzucić płatki owsiane i zmielić na mąkę 1min/obr.10. Dodać pozostałe skłądniki i dokładnie wymieszać 40sek./obr.4. Ciasto przelać do miski i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto na gofry jest gotowe.
2. Nagrzać gofrownicę i nasmarować olejem. Nakładać niewielkie ilości ciasta i piec około 5-10 minut.

Smacznego.

Uwaga:
1. Płatki owsiane są często produkowane w fabrykach w których są produkty glutenowe. Dlatego jeśli jesteś chory/chora na celiakie należy wybierać te z adnotacją, że są bezglutenowe.
2. Ciasto może się wydawać bardzo gęste. Pod tym względem jest nieco inne niż to do gofrów niewegańskich. 
3. Pierwotny przepis znalazłam na blogu greenforkvege.blogspot.co

Komentarze