Dla kawosza takiego jak ja zalecenie lekarza aby wyeliminować mleko krowie i jego produkty z diety brzmiało trochę jak wyrok. Myślałam wtedy: Mleka do kawy i sernika nic mi nie zastąpi. Jak wypełnię tak wielką lukę w moim jadłospisie. Ale zaraz, należę do tych twardych. Wyrok czy wyzwanie? Dla mnie zdecydowanie wyzwanie. Miejsce sernika zajęły nerniki i jagielniki. Inaczej stało się z dodatkiem do kawy. Trudno było mi się przekonać i nie znalazłam dobrego odpowiednika. Stało się jednak coś innego. Przywykłam do roślinnych zabielaczy. Dziś z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że smaczne są kawy z mlekiem owsianym, orkiszowo-migdałowym, migdałowym. To moje ulubione. Dziś chciałam zaprezentować przepis na mleko migdałowe. Idealne do kawy lub jako zastępnik mleka krowiego w przepisach.
Smacznego.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
Składniki:
100 g migdałów bez skórki (suche)
10 g ksylitolu*
1000 g wody, przegotowanej, ciepłej
1 laska wanilii, tylko ziarenka
*lub innego słodziwa: syrop daktylowy, z agawy lub klonowy, erytrol, itd.
Przygotowanie:
1. Migdały zamoczyć na noc. Następnego dnia migdały, ksylitol i ziarenka wanilii rozdrobnić blenderem. Dodać 300g wody i miksować do uzyskania gładkiego gęstego płynu. Dodać pozostałą wodę i miksować dalej. Gładki płyn przecedzić przez gazę. Płyn który przecedzimy możemy uznać za gotowe mleko, a śrut pozostały na gazie można użyć do przygotowania np. ciasteczek.
Dla właścicieli Thermomix'a:
1. Do naczynia miksującego włożyć migdały, ksylitol i ziarenka wanilii, rozdrobnić 6 s/obr. 10.
2. Dodać 300 g przegotowanej wody, zmiksować 1 min/obr. 10. 3. Dodać 700 g pozostałej wody, zmiksować 30 s/obr. 9.
3. Mleko można zapasteryzować, należy wtedy po dolaniu wody w punkcie 2 całość podgrzać 2 min/100°C/obr. 2, a następnie zmiksować 30 s/obr. 5, stopniowo zwiększając do obr. 8. Przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków, postawić do góry dnem na 10 minut.
Jeśli wolimy bardziej gładką konsystencję, mleko można przecedzić przez gazę.
Smacznego.
Smacznego.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
fot.JD
Waniliowe mleko migdałowe
Składniki:
100 g migdałów bez skórki (suche)
10 g ksylitolu*
1000 g wody, przegotowanej, ciepłej
1 laska wanilii, tylko ziarenka
*lub innego słodziwa: syrop daktylowy, z agawy lub klonowy, erytrol, itd.
Przygotowanie:
1. Migdały zamoczyć na noc. Następnego dnia migdały, ksylitol i ziarenka wanilii rozdrobnić blenderem. Dodać 300g wody i miksować do uzyskania gładkiego gęstego płynu. Dodać pozostałą wodę i miksować dalej. Gładki płyn przecedzić przez gazę. Płyn który przecedzimy możemy uznać za gotowe mleko, a śrut pozostały na gazie można użyć do przygotowania np. ciasteczek.
Dla właścicieli Thermomix'a:
1. Do naczynia miksującego włożyć migdały, ksylitol i ziarenka wanilii, rozdrobnić 6 s/obr. 10.
2. Dodać 300 g przegotowanej wody, zmiksować 1 min/obr. 10. 3. Dodać 700 g pozostałej wody, zmiksować 30 s/obr. 9.
3. Mleko można zapasteryzować, należy wtedy po dolaniu wody w punkcie 2 całość podgrzać 2 min/100°C/obr. 2, a następnie zmiksować 30 s/obr. 5, stopniowo zwiększając do obr. 8. Przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoiczków, postawić do góry dnem na 10 minut.
Jeśli wolimy bardziej gładką konsystencję, mleko można przecedzić przez gazę.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz