Kasza jaglana ze szpinakiem i cieciorką | danie jednogarnkowe | lunchbox

Mój poniedziałkowy lunchbox.
Bardzo rozgrzewające danie jednogarnkowe. Idealne na chłodniejsze dni.



Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot. JD

Kasza jaglana ze szpinakiem i cieciorką 


Składniki:
2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka ugotowanej cieciorki
2 szklanki świeżego umytego szpinaku
mały ugotowany brokuł
1 szklanka pieczarek
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
cebula
przyprawy: pieprz, szczypta kurkumy i curry
opcjonalnie: sól*
*pamiętaj, że jeśli danie będzie jadł Maluch solimy dopiero na swoim talerzu. Maluch je niesolone.


Przygotowanie:
1. W garnku o grubym dnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić, Dodać starte ząbki czosnku i utarty korzeń imbiru i przyprawy (jeśli danie będzie jeść z nami dziecko, NIE używać soli), dusić przez około 2 minuty.  Dodać pieczarki i dusić około 5 minut. Dodać szpinak, a gdy ten zwiędnie dodać pozostałe składniki, tj.: cieciorkę, kaszę jaglaną i brokuł. Wymieszać i dusić razem około 5-10 minut.

Smacznego.


Komentarze