Najnowsze posty

Ciasteczka z makiem | bezglutenowe | bez jajek | wegańskie

By 00:11 , , , , , , , , , , , ,

Goście jadą a ja nic do kawy nie mam. Na dworze aura nie sprzyja i nie zamierzam ruszać się z domu. Dlatego podjęłam wyzwanie. Była szybka akcja i szybkie ciasteczka ..

Co z tego wyszło? Coś pysznego.
Zapraszam.


Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD


Ciasteczka z makiem


Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki syropu daktylowego*
0,5 szklanki mleka roślinnego
0,5 szklanki rodzynek niesiarkowanych
3 garście słonecznika
0,5 szklanki maku niebieskiego
2 łyżki siemienia lnianego złocistego
1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
przyprawy: wg uznania u nas szczypta kurkumy
*lub inne słodziwo

Przygotowanie:
1. Słonecznik zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min. Po tym czasie odcedzić i przepłukać. Siemię lniane zmielić w młynku. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Kaszę jaglaną, syrop daktylowy, mleko roślinne, olej kokosowy rozdrobnić na gładką masę blenderem. Pozostałe składniki dodać i dokładnie wymieszać. Formować kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatać by uzyskać kształt ciasteczek. Piec 25-30 minut w 150 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu.
Po tym czasie ciasteczka są gotowe. Jeść po ostudzeniu, choć moje się nie doczekały, a w każdym razie nie wszystkie.

Dla właścicieli Thermomix'a:
2. Kaszę jaglaną, syrop daktylowy, mleko roślinne, olej kokosowy wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić na gładką masę 1min/obr.10. Pozostałe składniki dodać i dokładnie wymieszać 40sek./obr.4. Formować kulki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgniatać by uzyskać kształt ciasteczek. Piec 25-30 minut w 150 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu.
Po tym czasie ciasteczka są gotowe. Jeść po ostudzeniu, choć moje się nie doczekały, a w każdym razie nie wszystkie.


Smacznego.

Skosztuj

0 komentarze