Pierniki | bezglutenowe | wegańskie | BLW

W tym roku Mała Mi pierwszy raz w życiu robiła sama sałatkę warzywną. Kroiła gotowane warzywa na zajęciach w żłobku. Podziwiam, że Maluszek, który kilka chwil temu ukończył swój pierwszy rok życia, potrafi zrobić sałatkę warzywną. Cudownie jest patrzeć jak Mała Mi rośnie i zdobywa świat.
W miniony weekend Mała Mi (z maleńką pomocą Mamy) przygotowała bezglutenowe pierniczki dla nasz wszystkich na święta. Pierniczki są ekspresowe.

Wraz z Maleńką zapraszamy.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot.JD


Pierniki

Składniki:
80 g brązowego ryżu*
60 g kaszy jaglanej* 
50 g płatków owsianych*
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
140 ml syropu daktylowego **
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
5-6 łyżeczek przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół szklanki = 140 ml
**w wersji wegańskiej można użyć także syropu klonowego lub melasy, a w niewegańskiej można użyć miodu. Pierniki na miodzie może jeść Maluszek powyżej roku jeśli nie jest uczulony na miód.

Przygotowanie:
1. Brązowy ryż, kaszę jaglaną i płatki owsiane zmielić w młynku do mielenia kawy, lub innym urządzeniu do mielenia ziaren.
2. Zmielone siemię lniane zalać 2 łyżkami wrzątku i odstawić.
3. Połączyć  i wymieszać suche składniki: zmielony ryż, kaszę jaglaną, płatki owsiane, skrobię ziemniaczaną, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu połączyć mokre składniki: olej kokosowy, syrop daktylowy oraz kleik z siemienia a następnie dodać do suchych i dokładnie wymieszać. Masa będzie niewiarygodnie jak na pierniki płynna. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1-3h. 
4. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5. Wyjąć połowę ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3mm i wykroić ulubione kształty. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 6-8 minut. Po tym czasie gorące pierniczki przełożyć szybko na kratkę do wystudzenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Ostudzone ozdobić według własnego uznania.
Przechowywać szczelnie zamknięte.

Dla właścicieli Thermomix:
1. Zmielone siemię lniane zalać 2 łyżkami wrzątku i odstawić
2. Brązowy ryż, kaszę jaglaną i płatki owsiane wrzucić do naczynia Thermomix'a i włączyć program 30s/obr.10.
3. Dodać pozostałe suche składniki: skrobię ziemniaczaną, przyprawę korzenną i proszek do pieczenia i wymieszać 10s/obr.4. Dodać mokre składniki: olej kokosowy, syrop daktylowy oraz kleik z siemienia a następnie dokładnie wymieszać 3min/interwał. Masa będzie niewiarygodnie jak na pierniki płynna. Przełożyć do miski, miskę zakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1-3h. 
4. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
5. Wyjąć połowę ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3mm i wykroić ulubione kształty. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec około 6-8 minut. Po tym czasie gorące pierniczki przełożyć szybko na kratkę do wystudzenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Ostudzone ozdobić według własnego uznania.
Przechowywać szczelnie zamknięte.

Uwaga:
1. Przepis znalazłam na blogu FoodPornVeganStyle

Komentarze