Czekoladowy budyń | bez mleka | bez cukru

Znajomi w pracy zainspirowali mnie jakiś czas temu do zrobienia słodyczy z kaszy jaglanej. Kasza jaglana jest cudownym składnikiem. Idealna na słodko, ostro, wytrawnie i jakkolwiek. Zdrowa do tego stopnia, że każda słodycz z jej udziałem jest przeze mnie usprawiedliwiana.
O kaszy jaglanej pisze się wszędzie. Nie znalazłam jednak złego słowa na tą "królową kasz". Bezglutenowa? Bardzo proszę. Oczyszczająca? Bardzo proszę. Pełna witamin i minerałów? Tak, a to ciągle jeszcze nie wszystko.
Jedynie osoby z problemami z tarczycą powinni uważać i stosować z umiarem ze względu na niewielką zawartość związków, które zaburzają metabolizm jodu.

Dziś proponuję jednak chwilkę zapomnienia. Przepyszny, delikatny i idealnie gładki czekoladowy budyń z kaszy jaglanej.


fot. JD


Budyń czekoladowy


Składniki:
80 g suchej kaszy jaglanej
600 g mleka roślinnego
15-20 daktyli
łyżka oleju kokosowego lub z pestek winogron
4 łyżki kakao*

*lub karobu 

Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubszym dnie i uprażyć delikatnie. Gdy poczujesz delikatny zapach kaszy należy przestać. Zalać wrzątkiem i przepłukać kaszę.
2. Tak przygotowaną kaszę zalać mlekiem roślinnym dodać daktyle, olej i gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Spróbować czy kasza jest miękka, jeśli nie gotować jeszcze chwilę. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Używając blendera zmiksować na gładką masę. Podawać schłodzone w pucharkach, słoikach lub innych wygodnych naczyniach.

Dla właścicieli Thermomix'a:
1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubszym dnie i uprażyć delikatnie. Gdy poczujesz delikatny zapach kaszy należy przestać. Zalać wrzątkiem i przepłukać kaszę.
2. Tak przygotowaną kaszę wsypać do naczynia Thermomix'a zalać mlekiem roślinnym dodać daktyle, olej i gotować 30 minut/80 stopni Celsjusza/obr. 1. Spróbować czy kasza jest miękka, jeśli nie gotować jeszcze chwilę. Dodać kakao i dokładnie wymieszać 20s/obr.4. Zmiksować na gładką masę 1min30s/obr.8-9. Przelać do pucharków, słoików lub innych wygodnych naczyń.

Podawać schłodzone. Można posypać poppingiem z amarantusa lub orzechami, rodzynkami, żurawiną, syropem z kwaśnych owoców np. wiśni lub malin.
Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz