Pieczona noga z kurczaka | BLW

Propozycja na weekendowy obiad. Całość bardzo klasyczna i chwilę się zastanawiałam, czy w ogóle dzielić się tym zestawem. Pomyślałam jednak, że nawet proste pomysły bywają ciekawą inspiracją.

Dlatego na brak pomysłu klasyka:)

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD


Pieczona noga z kurczaka zagrodowego

Składniki:
nogi od kurczaka zagrodowego
ulubione przyprawy: tymianek, słodka papryka, lubczyk, pieprz
dla dorosłych: sól himalajska
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Dodatki:
seler
kasza pęczak
brokuł

Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Nogi kurczaka obmyć, osuszyć, nasmarować olejem, natrzeć przyprawami i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Przełożyć nóżki do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę (możemy nakryć naczynie folią aluminiową i ją zdjąć w tym momencie) i piec jeszcze około 30 minut tak, żeby kurczak był rumiany.
3. W międzyczasie umyć i obrać seler. Pokroić na frytki. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem i posypać przyprawami lub zostawić soute. Wstawić do piekarnika na 30 minut (ja wstawiłam pod mięsem).
4. Kaszę pęczak ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Brokuł ugotować na parze.

Wszystkie elementy poukładać na talerzu i podawać na ciepło.
Smacznego.


Komentarze