Kokosowa tarta z owocowym dżemem | wegańska | raw

Weekend. Czas na deser. Czas na ciacho.
Zapraszam na pyszną kokosową tartę z dżemem owocowym.



fot. JD


Kokosowa tarta z owocowym dżemem
(forma 24cm)


Składniki:
1 szklanka daktyli
1,5 szklanka orzechów włoskich
1,5 szklanki wiórków kokosowych
400 ml śmietanki kokosowej*
2 łyżki oleju kokosowego
3 duże łyżki syropu daktylowego

1,5 szklanki dżemu z kwaśnych owoców (u nas czarna porzeczka)

*śmietanka kokosowa = stała część, która wytrąca się ze schłodzonego mleczka kokosowego. Wstawić mleczko kokosowe do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie otworzyć i wyjąć tylko część stałą.


Przygotowanie:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 2h. Przygotować formę wykładając ją folią spożywczą.
2. Spód: Orzechy rozdrobnić blenderem na drobne kawałki, jeśli blender ma taką moc to na orzechową mąkę. Do rozdrobnionych orzechów dodać namoczone wcześniej daktyle i wszystko razem zmiksować. Gotową masą wyłożyć formę dokładnie ją dociskając do formy. Tak przygotowaną formę włożyć do zamrażarki na 10 minut.
2. Masa: W tym czasie przygotować masę. Wszystkie składniki na masę: wiórki kokosowe, śmietankę kokosową, olej kokosowy i syrop daktylowy zmiksować na gładką masę. Całość wyłożyć na przygotowaną wcześniej podstawę (po 10 minutach w zamrażalniku) i równo rozprowadzić. Jeśli jest taka potrzebna wygładzić. Włożyć ponownie do zamrażalnika, aby masa kokosowa zastygła. Około 15-20 minut później sprawdzić czy masa jest dość stała i na tartę wyłożyć dżem. U mnie to dżem z czarnej porzeczki z nasionami chia. Wstawić ponownie do zamrażalnika na 10 minut. Przechowywać w lodówce.

Jeśli nie masz dżemu, to proponuję go pręciutko wykonać. Poniżej przepis:

Dżem owocowy

Składniki:
0,5 szklanki owoców (świeże lub mrożone)
3 łyżki syropu daktylowego
0,5 szklanki nasion Chia

Przygotowanie:
1. Owoce i syrop rozdrobnić mikserem. Dodać nasiona Chia i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do miski i włożyć do lodówki na około 20 minut do zgęstnienia. Po tym czasie ... już!

I jeszcze dla właścicieli Thermomix'a:
1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 2h. Przygotować formę wykładając ją folią spożywczą.
2. Spód: Orzechy rozdrobnić na orzechową mąkę 10s/obr.10. Do rozdrobnionych orzechów dodać namoczone wcześniej daktyle i wszystko razem zmiksować 10-15s/obr.9. Gotową masą wyłożyć formę dokładnie ją dociskając do formy. Tak przygotowaną formę włożyć do zamrażarki na 10 minut.
2. Masa: W tym czasie przygotować masę. Wszystkie składniki na masę: wiórki kokosowe, śmietankę kokosową, olej kokosowy i syrop daktylowy zmiksować na gładką masę, program 30s/obr.10. Całość wyłożyć na przygotowaną wcześniej podstawę (po 10 minutach w zamrażalniku) i równo rozprowadzić. Jeśli jest taka potrzebna wygładzić. Włożyć ponownie do zamrażalnika, aby masa kokosowa zastygła. Około 15-20 minut później sprawdzić czy masa jest dość stała i na tartę wyłożyć dżem. U mnie to dżem z czarnej porzeczki z nasionami chia. Wstawić ponownie do zamrażalnika na 10 minut. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:
1. Przepis na ciacho znalazłam na blogu naturanatalerzu.pl.
2. Uważajcie - proszę - na mleko kokosowe. Niektóre mają bardzo podejrzany skład, a polecany to ekstrakt kokosowy i woda (nic więcej). Ja kupuję Real Thai:
Nazwa oryginalna: Coconut milk 1000ml. 
Producent: Tajlandia 
Skład: Ekstrakt kokosowy 85%, woda. 

Komentarze

Prześlij komentarz