Sałatka z buraków i gruszek

W zabieganej codzienności nie zawsze jest czas na wspólny posiłek. Obiady jadamy w pracy, a Mała Mi w żłobku. Kolacje staramy się jeść raczej lekkie, choć o 19 zasiadamy wszyscy razem do stołu. Okazją do prawdziwego świętowania jest niedzielny obiad. Zwykle jest mięsny z dodatkiem węglowodanów w postaci kaszy i surówki, sałatki bądź innej wersji warzyw. Dziś u nas była sałatka, która wprowadzała Małą Mi w świat produktów stałych. Był to jeden z pierwszych posiłków naszej Córeczki, a dziś polecam jako jeden z ulubionych dodatków do mięs naszej rodziny.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]


fot.JD

Sałatka z buraków i gruszki


Składniki:
2 buraki
gruszka
liście świeżej mięty/pietruszka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju lnianego

Przygotowanie:
1. Buraki wyszorować, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Można ugotować w wodzie lub na parze. Przygotowane obrać ze skóry i pokroić w słupki. Gruszkę umyć, obrać ze skórki, pokroić w słupki.
2. Przygotować sos: wymieszać oliwa z oliwek, kilka kropel cytryny oraz porwane listki mięty.
3. Dla Maluszka buraka i gruszkę ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. Do obiadu buraki i gruszki wrzucić do miski, polać sosem i wymieszać.

Smacznego.


Uwagi:
1. Przepis na sałatkę znalazłam na portalu: dziecisawazne.pl

Komentarze