Błyskawiczne ciasto ze śliwkami | bez jajek | bezglutenowe

Jesień nas rozpieszcza. Jest słonecznie, przyjemnie i smakowicie. O tej porze roku uwielbiam śliwki, jabłka, dynie i winogrona. Nastał czas szybkich ciast, tart, ciasteczek i drożdżóweczek z plonami jesieni. Szybkich, bo pogoda nas wzywa na dwór. Mała Mi pełna radości biega po placu zabaw, a ja tuż za nią. 

Zapraszam na błyskawiczne ciasto ze śliwkami. Jak pisałam w naszej kuchni ostatnio wszystko jest błyskawiczne.  

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



 fot.JD


Ciasto ze śliwkami

Składniki:
200 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki gryczanej
250 ml mleka roślinnego
180 g cukru trzcinowego
2 banany
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu winnego
1,5 szklanki pokrojonych śliwek lub innych owoców sezonowych
szczypta soli

Przygotowanie:
1. Foremkę posmarować tłuszczem (oliwą) i posypać odrobiną mąki gryczanej. Kuchenkę nagrzać do 180 stopni.
2. W misce zmiksować blenderem mleko, pokrojone banany oraz ocet. Do mieszanki dodać produkty suche: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać. 
3. Wylać ciasto do przygotowanej foremki, na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 40 minut.

Dla właścicieli Thermomix'a:
Właściwie nie musisz mieć mąki z ciecierzycy i gryczanej. Możesz zmielić ciecierzycę i grykę na mąkę. Zatem start: 
1. Foremkę posmarować tłuszczem (oliwą) i posypać odrobiną mąki gryczanej. Kuchenkę nagrzać do 180 stopni.
2. Jeśli nie ma mąki: Wrzucić ciecierzycę i grykę do kielicha i zmielić obr.10/1min30s do około 2 min. Wrzucić pozostałe składniki i wymieszać obr.5-6/1min. Jeśli jest mąka: Wrzucić wszystkie składniki i wymieszać obr.5-6/1min30s.  
3. Wylać ciasto do przygotowanej foremki, na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 40 minut.

Upieczone ciacho pięknie komponuje się z Earl Grey'em.
Smacznego.


fot.JD



Uwaga:
1. Jest już wieczór i ciasta dawno już nie ma, a szczerze mówiąc ciasto pasowałoby też do napoju imbirowego, który właśnie piję. Przepis na napój imbirowy: 1cm korzenia imbiru obranego i pokrojonego na kawałeczki, 1 litr ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 2 łyżki miodu spadziowego. Wszystko wymieszać. 


Komentarze

  1. Bardzo dobre ciacho! Zrobiłam dziś kolejny raz, tym razem z mąką kokosową zamiast gryczanej (bo nie przepadam za smakiem gryki, a będąc na diecie bezglutenowej chcąc nie chcąc używam dużo mąki gryczanej) i wyszło ;) ale musiałam dodać więcej mleka roślinnego, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można skorzystać z gotowych mieszanek mąk bezglutenowych i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz