Prawie klasyczny dahl

Mała Mi ma drzemkę, a ja chwile dla siebie. Ubrałam ciepłą bluzę, grube skarpety i zasiadłam na balkonie strojonym dyniami z waniliową kawą zabieloną mlekiem orkiszowo-migdałowym. Uwielbiam polską jesień. Ma nieco nostalgiczną i tęskną aurę. Wystawiam twarz do słońca aby naładować moje baterie do pełna.
Chłodny wiatr sprawił, że zapragnęłam się nieco rozgrzać. Najlepsze są zupy i gulasze z dodatkiem imbiru. Zwykle używam korzenia, a nie sproszkowanej przyprawy. Od pierwszych chwil, gdy Mała Mi poznaje smaki wprowadziłam ten składnik, bo wspiera odporność, rozgrzewa i świetnie pomaga na zapalenie górnych dróg oddechowych. Jesienią, zimą i wczesną wiosną jest go sporo w naszej kuchni. Napój imbirowy czy herbata barwiona tym smakiem działa przeciwzapalnie, zbija gorączkę, ułatwia oddychanie, łagodzi kaszel i katar. Imbir jest ostrą przyprawą, nie służy każdemu. Mała Mi pierwszy raz jadła zupę z imbirem gdy miała 7 lub 8 miesięcy. Nie pamiętam dokładnie. Zupa była doprawiona delikatnie a dodatkowo smak złagodziłam mlekiem kokosowym. Polecam z całego serca mleko kokosowe; jest smaczne, zdrowe, ma działania lecznicze; jest bogate w witaminy i minerały, sprawia, że witaminy z grupy B lepiej się wchłaniają. Warto dodawać do zup i koktajli. W naszym przypadku warto również dlatego, że kremowy smak mleka kokosowego przekonywał Małą Mi do wszystkich dań z jego zawartością. Ochoczo je, aż miło patrzeć.

Imbir, mleko kokosowe, soczewica i pomidory - skład rewelacyjnej zupy. Zapraszam na jesienną w kolorach, bardzo gęstą zupę dahl. Smaczna, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Jedna z ulubionych Małej Mi i jej mamy.

Zapraszamy.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot. JD

Dahl zabielana mlekiem kokosowym
(dla 2-ch dorosłych i niemowlaka)

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy 
pomidory z puszki lub passata pomidorowa*
1 marchewka 
1 cebula 
troszkę oleju do smażenia 
1 cm korzenia imbiru (łyżeczka startego) 
1 łyżka ziaren białej gorczycy
pół łyżeczki kurkumy 
100ml mleka kokosowego

dla dorosłych:
sól himalajska do smaku
*jeśli zupę robimy dla niemowlaka, to warto poszukać takich bez soli, lub po prostu dodać obrane pomidory pokrojone w kostkę

Przygotowanie:
1. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubym oczku, a następnie wrzucić wraz z przepłukaną soczewicą do garnka. Zalać dwiema szklankami wody i gotować około 20min.
2. W tym czasie oczyścić cebulę, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać starty korzeń imbiru, gorczycę i kurkumę. Wymieszać. Całość dodać do garnka z soczewicą i marchewką. Dokładnie wymieszać. Dodać pomidory i mleko kokosowe. Całość zagotować i gotowe.

Smacznego.

Uwagi:
1. Ta wersja jest uboga, jeśli chodzi o przyprawy. Jeśli robisz zupę dla niemowlaka możesz spokojnie odjąć imbir, dodać słodką paprykę. Warto pokombinować z przyprawami jakich zwykle używamy.


Komentarze