Placuszki cukiniowo-ziemniaczane | wegańskie

MałaMi ma drzemkę, a ja w tym czasie odpoczywam. Dawno minął okres, gdy w czasie drzemki starałam się zdążyć ze wszystkim. Każdy okres ma swoje uroki i prawa. My cieszymy się, bo MałaMi chodzi, mówi po swojemu, stara się powtarzać dźwięki po nas. Ma tyle wspaniałych osiągnięć i niestety mały kryzys BLW. Ale o tym będzie w osobnym poście.
Tymczasem delikatny i świeży zestaw obiadowy dla rodziców i małego ancymona. Wspaniałe i orzeźwiające placuszki cukiniowo-ziemniaczane. Sama myśl o połączeniu cukinii, ziemniaka oraz tymianku sprawia, że robię się głodna. Placuszki w połączeniu z sałatką ze świeżego ogórka okazały się obiadem idealnym.

Na mały i duży głód.


fot.JD


Placuszki cukiniowo-ziemniaczane
 z tymiankiem


Składniki:
1 średnia cukinia*
3 średnie ziemniaki*
150 gr cebuli
łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki pieprzu
40g płatków owsianych
40g mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Dla dorosłych:
łyżeczka soli himalajskiej

*około 1kg wszystkich warzyw w proporcjach jakie lubisz

Przygotowanie:
1. Cukinie, cebule i ziemniaki oczyścić i zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Dla dorosłych dodać sól lub posolić na talerzu.
2. Wlać na gorącą patelnię olej i rozgrzać. Na rozgrzany olej nałożyć 2 kopiaste łyżki, spłaszczyć formując placek. Placki smażyć z obu stron.

Dla właścicieli Thermomix'a:

1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju, rozdrobnić przy pomocy kopystki 10-15s/obr.5.
2. Wlać na gorącą patelnię olej i rozgrzać. Na rozgrzany olej nałożyć 2 kopiaste łyżki, spłaszczyć formując placek. Placki smażyć z obu stron.


Smacznego.

Uwaga:
1. Opisałam, że po 11 mc życia ze względu na to, że placuszki się smaży. Jeśli masz patelnie na której usmażysz bez użycia oleju, placuszki możesz podać młodszemu maluszkowi.

Komentarze