Najnowsze posty

Limonkowo- miętowy torcik z nerkowców na urodziny

By 12:54 , , , , , , , ,

Okrągłe urodziny już za mną. Co roku zastanawiam się, o co chodzi z tym magicznym dniem. Ludzie mówią, że od któregoś momentu nie obchodzi się urodzin. Słucham i czasem na chwilkę ulegam presji z zewnątrz o wiecznej młodości. Tymczasem z roku na rok czuję się ze sobą lepiej. Kocham moich najbliższych. Czuję się kochana. Czuję, że moje życie jest dobre. Oglądam zdjęcia, na których moi najbliżsi uśmiechają się do mnie. Z okazji mojego święta życzę wszystkim, którym zdarzyło się trafić akurat teraz, akurat tutaj, szczęścia i spełnienia.


W dniu mojego święta poczęstowałam najbliższych limonkowo-miętowym tortem (lub raczej torcikiem sądząc po wielkości) z nerkowców. Było smacznie i orzeźwiająco. W sam raz na ten upalny czas.
Bez pieczenia, bez nagrzanego piekarnika .. Zapraszam i życzę smacznego.


fot.JD



Limonkowo-miętowy torcik z nerkowców
(blaszka o średnicy 18cm)

Spód:
65 g sezamu niełuskanego
80 g daktyli
szczypta różowej soli himalajskiej

Masa:
400 g orzechów nerkowca
2 oczyszczone limonki
1 dojrzały banan
100ml śmietanki kokosowej*
50 g oleju kokosowego
6 łyżek erytrolu (można zamienić na ksylitol lub inny cukier)
*puszkę mleka kokosowego schłodzić w lodówce. Śmietanka zbiera się na wierzchu.

1. Nerkowce zamoczyć na noc. Przygotować formę (u mnie tortownica 18cm): można wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
2. Spód: wszystkie składniki rozdrobnić blenderem. Masa będzie lepka, zwarta i nie będzie się rozpadać. Wyłożyć ją do formy i dokładnie ugnieść na całości spodu.
3. Masa: Zamoczone nerkowce i pozostałe składniki rozdrobnić dokładnie blenderem. Czas zależy od mocy blendera. Masa powinna być kremowa, bez grudek, konsystencją przypominać serek twarogowy na serniki. Gotową masę wyłożyć na spód.
4. Całość włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Torcik przechowywać w lodówce. Podawać z listkami mięty.

Dla właścicieli Thermomix'a:

1. Nerkowce zamoczyć na noc. Przygotować formę (u mnie tortownica 18cm): można wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
2. Spód: Wrzucić sezam do kielicha Thermomix'a i włączyć program 30s/obr.9. Dorzucić pozostałe składniki i program: 30s/obr.9.
3. Masa: Zamoczone nerkowce i pozostałe składniki umieścić w kielichu Thermomix'a i rozdrobnić przy pomocy kopystki program 2min30s/obr.10. Masa powinna być kremowa, bez grudek, konsystencją przypominać serek twarogowy na serniki. Gotową masę wyłożyć na spód.
4. Całość włożyć na około godzinę do zamrażalnika. Torcik przechowywać w lodówce. Podawać z listkami mięty.


Uwaga:
1. Jeśli zamiast erytrolu użyjecie cukier kokosowy, syrop daktylowy lub z agawy możecie ten torcik podać również najmłodszym smakoszom w domu. Oczywiście jeśli dziecko już wcześniej jadło nerkowce.

Skosztuj

2 komentarze

  1. po prostu uwielbiam wszelkie nerkowcowe ciasta, coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam to samo:) nerkowce sa wdzięcznym surowcem:) a do tego w smaku nienachalne, delikatnie:) mniam:)

      Usuń