Nocna owsianka oraz „rodzinny superfood” (wegańska)

Mała Mi od początku lipca próbuje przyzwyczaić się do żłobka. Ja przeżywam razem z naszym Maleństwem. Mam poczucie, że potrafię być dla niej wsparciem, a jednocześnie pozwalam sobie na wszystkie te emocje, które mają rodzice w naszej sytuacji. W związku z nieobecnością Małej Mi od początku lipca śniadam sama. Trudno tak przestawić się na nowy tryb, a jesteśmy w fazie przejściowej. Już niedługo mój powrót do pracy. No cóż. Nakrywam do stołu. Układam serwetkę, talerz, sztućce. Wszystko jakbym szykowała śniadanie dla kogoś, kogo bardzo kocham. Celebrując w ten sposób własny poranek odsuwam od siebie wszelkie niepokoje związane z faktem, że Mała Mi nie jest teraz tu, obok mnie. Myśl, że bawi się z dziećmi, że je z nimi posiłki, że doświadcza czegoś nowego sprawia, że jestem spokojniejsza (o ile mogę dziś używać tego słowa opisując swój stan).

Wracając do nakrytego stołu. Dzisiejszy post jest wstępem do cyklu „w słoiku”. Zapraszam na zimną owsiankę w sam raz na słoneczny, ciepły, letni poranek. Zaczynamy od wersji bardzo podstawowej i dającej masę możliwości. Do tej wersji można dodać przyprawy, owoce, orzechy, masła orzechowe itd. Ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. 


fot. JD


Nocna owsianka (wegańska)
Podstawa:
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka roślinnego (na zdjęciu kokosowe wymieszane z owsianym)
1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

Dodatki – opcjonalne:
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

*szklanka = 240ml

Do słoika o pojemności 500ml wrzucić wszystkie składniki. Słoik zamknąć i wstrząsnąć by dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do lodówka na min. 8h, a najlepiej na całą noc. O poranku, najlepiej słonecznym, wyciągnąć owsiankę, dodać owoce lub/i owocowy mus. Gotowe.

Nocna owsianka „rodzinny superfood” (wegańska)
Podstawa:
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka mleka roślinnego (na zdjęciu kokosowe wymieszane z owsianym)
1 łyżka siemienia lnianego złocistego

Dodatki – opcjonalne:
szczypta cynamonu

*szklanka = 240ml

Wykonanie dokładnie takie samo jak przy wersji z chia. Do słoika o pojemności 500ml wrzucić wszystkie składniki. Słoik zamknąć i wstrząsnąć by dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do lodówka na min. 8h, a najlepiej na całą noc. 


Życzę wszystkim smacznego.

Uwaga:
1. Do utworzenia cyklu i przygotowania owsianki zostałam zainspirowana przez http://fitfoodiefinds.com/
2. Owsianka na zdjęciu została podana z domowym musem truskawkowym i bananem.
3. Nasiona chia spowalniają wchłaniane cukrów i regulują ich poziom we krwi. U cukrzyków pomaga to utrzymać właściwy poziom cukru, dla osób na diecie wskazane bo ogranicza chęć jedzenia słodyczy. Chia zawierają duże ilości błonnika, który usprawnia racę układu trawiennego i zapewnia uczucie sytości. Wspomagają nawilżenie organizmu i ułatwiają wysiłek fizyczny. Dodatkowo nasiona chia wskazane są do spożycia dla osób z niedoborem wapnia i przemęczonych oraz tych narażonych na stres. Polecam poczytać więcej o chia.

Komentarze