Kasza jaglana z botwinką

W tym roku wyjątkowo mi dobrze z sezonem na botwinę. Uwielbiam różowy kolor dań z tego warzywa, choć głównym walorem jest smak. O tak. Smak sprawia, że wracam. Dziś jako dodatek do obiadu przygotowałam kaszę jaglaną z botwiną. Można jak my zajadać ją jako dodatek, a można jako samodzielne danie. Sezon na botwinkę powoli zbliża się do końca, dlatego tym bardziej polecam.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



fot.JD

Kasza jaglana z botwinką
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 pęczek botwinki
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
dla dorosłych:
sól himalajska i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotować.
  2. Botwinę oczyścić. Liście grubo pokroić, łodyżki w kostkę, a bulwy w cieniutkie paseczki.
  3. W rondlu rozpuścić masło klarowane. Dodać wyciśnięty z praski czosnek, a następnie pokrojoną botwinę i dusić pod przykryciem do miękkości. Do rondla dorzucić ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.
    Taką wersję można podawać niemowlakom.
  4. Dla dorosłych: Całość doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.


Komentarze