W tym roku wyjątkowo mi dobrze z
sezonem na botwinę. Uwielbiam różowy kolor dań z tego warzywa,
choć głównym walorem jest smak. O tak. Smak sprawia, że wracam.
Dziś jako dodatek do obiadu przygotowałam kaszę jaglaną z
botwiną. Można jak my zajadać ją jako dodatek, a można jako
samodzielne danie. Sezon na botwinkę powoli zbliża się do końca,
dlatego tym bardziej polecam.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
fot.JD
Kasza jaglana z botwinką
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 pęczek botwinki
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
dla dorosłych:
sól himalajska i pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotować.
- Botwinę oczyścić. Liście grubo pokroić, łodyżki w kostkę, a bulwy w cieniutkie paseczki.
- W rondlu rozpuścić masło klarowane. Dodać wyciśnięty z praski czosnek, a następnie pokrojoną botwinę i dusić pod przykryciem do miękkości. Do rondla dorzucić ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.Taką wersję można podawać niemowlakom.
- Dla dorosłych: Całość doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz