O nasionach chia
pierwszy raz usłyszałam od koleżanki z pracy. Chwaliła je, ale
wtedy jakoś nie dowierzałam w mnogość zastosowań. Z ciekawości
poczytałam i znalazłam przepis na Chia Fresca (inna nazwa to
iskiate), napój popularny w Ameryce Środkowej. Lekki, orzeźwiający,
pyszny. Nasiona nie nadają smaku, ale mają fantastyczną cechę:
sprawiają, że płyny stają się galaretowate. Niepozorna
właściwość sprawia, że chia są coraz popularniejsze. Nie bez
znaczenia jest ich dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Ilość
witamin i minerałów, którymi obdarzają swojego pochłaniacza,
jest imponująca.
Dziś na upał
zaserwowałam nam cytrynowy, pysznie wychładzający napój.
Zapraszam na pożywny i orzeźwiający Chia Fresca w upalne
popołudnie. Tym bardziej, że przygotowanie go jest bajecznie
proste. Jeśli spróbujesz, nie pożałujesz.
fot. JD
Chia Fresca (Iskiate)
300ml wody
sok z połowy
cytryny*
25g syropu z agawy
(2 łyżki) **
30g nasion chia (3
łyżki)
*lub limonki
**lub syrop
daktylowy, miód lub inne słodziwo
Wszystkie składniki
wrzucić do słoika. Słoik zamknąć, wstrząsnąć by składniki
się dokładnie wymieszały i wstawić do lodówki na 15 minut. Przed
podaniem wstrząsnąć i wlać do szklaneczek. Voila.
Smacznego.
Uwaga:
1. Chia może
zastąpić jajko: 1,5 łyżki zmielonych nasion chia wymieszane z 3
łyżkami wody należy pozostawić na około 15 minut. Powstanie
galaretowata substancja, która rewelacyjnie sprawdza się w roli
jajka w różnego rodzaju wypiekach.
Komentarze
Prześlij komentarz