Burgery rybne

Czy mówiłam już że lubię burgery? Tak! Zatem, żeby się nie powtarzać tym razem będą rybne. Pomysł na nie miałam już od jakiegoś czasu. Wszystko dlatego, że nieziemsko boję się, że Mała Mi ucierpi ze względu na ości. Z drugiej strony chcę, żeby poznała całą gamę smaków, również ryby (oczywiście ze sprawdzonych i pewnych źródeł). Wymyśliłam sobie burgery będące próbą odtworzenia sposobu przyrządzenia tych, które jedliśmy wraz z mężem w pięknej restauracji w Porto pod mostem Ponte Dom Luís I z pięknym widokiem na rzekę Douro. Jestem prawie pewna, że tamten widok miał wpływ na smak naszego obiadu. W oryginale burgery były z bacalhau. Bacalau to suszony i solony dorsz. Jest podstawą wielu portugalskich dań. Znane portugalskie porzekadło mówi, że Portugalczycy mają tyle przepisów na dania z bacalhau, ile dni ma rok. Jak możecie sobie wyobrazić był również podstawą naszej diety podczas pobytu w Porto. W nastroju podróżniczym i sentymentalnym zapraszam do posmakowania burgerów rybnych.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot. JD

Burgery rybne
300 gram obranej ryby
2 gałązki świeżego rozmarynu
300 gram ugotowanych ziemniaków
3 łyżki oleju
4 łyżki mąki z amarantusa+ do obtoczenia
pęczek koperku
łyżka posiekanej pietruszki
dla dorosłych:
sól himalajska i pieprz


Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Ryby: Zakupić rybę sprawdzonego pochodzenia (u nas pstrąg kłodzki). Rybę uparować na parze wraz z gałązką koperku (pozostały koperek będzie w burgerze) i gałązką świeżego rozmarynu. Ostudzić. Obrać dokładnie z ości.
  3. Masa na burgery: Ugotowane ziemniaki pokroić w drobną kosteczkę lub rozdrobnić blenderem. Obraną rybę, ziemniaki, olej, mąkę z amarantusa, posiekany koperek (pozostała część koperku) i pietruszkę dokładnie mieszamy.
  4. Formować równej wielkości kotlety, obtoczyć w mące z amarantusa i układać je na blaszce. To  będą kotlety dla niemowlaka.
  5. Doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety (ja zwykle dla rozróżnienia dla dorosłych robię większe), obtoczyć w mące z amarantusa i układać obok tych niesłonych.
  6. Burgery piec 20 minut na każdą ze stron.

Właściciele Thermomix'a:

  1. Masa na burgery: Zioła posiekać programem 3s/obr.8. Wyłożyć do miseczki. Do kielicha blendera wrzucić rybę i rozdrobnić 5s/obr.9. Dodać ugotowane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki, rozdrobnić 5s/obr.9. Dodać olej, mąkę z amarantusa wraz z ziołami i wymieszać 10s/obr. 4. 
  2. Formować równej wielkości kotlety, obtoczyć w mące z amarantusa i układać je na blaszce. To  będą kotlety dla niemowlaka.
  3. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać 5-10s/obr.4. Formować kotlety (ja zwykle dla rozróżnienia dla dorosłych robię większe), obtoczyć w mące z amarantusa i układać obok tych niesłonych.

Smacznego.

Uwagi:
1. Jeśli masz dostęp do bacalhau to polecam użyć. Dorsza w wersji suszonej i solonej należy zalać wodą i moczyć przez 24 godziny (kilka razy ją wymieniając), aby usunąć z ryby nadmiar wody.

Komentarze