Najnowsze posty

Burgery botwinkowe

By 22:10 , , , , , , ,

W ostatnim czasie bardzo lubię burgery. Robi się je stosunkowo szybko i mam coś do obiadu na dwa, czasem trzy dni. Jednego dnia burger z grillowanymi warzywami, drugiego na sałatach z pysznym sosem winegret, trzeciego z zasmażaną kapustą. Brzmi to trochę jak wyznanie leniucha. Uważam, że każdy człowiek zasługuje na czas dla siebie i jeśli obiad na kilka dni jest drogą do tego, to z całego serca pochwalam. Mam nadzieję, że zgadzacie się ze mną i spróbujecie przepisu na burgery botwinkowe. Mamy sezon na botwinkę, więc trzeba korzystać. Zatem zapraszam.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot.JD

Burgery botwinkowe
 (około 12 kotletów)
2 pęczki botwiny z buraczkami
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1/2 szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki z amarantusa
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany

2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
sól i czarny pieprz


Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Kaszę jaglaną ugotować.
  3. Botwinkę dokładnie umyć, buraczki i łodyżki pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować około 5 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć.
  4. Wszystkie składniki (poza sosem sojowym, solą i pieprzem) wymieszać. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blaszce. To będą kotlety dla niemowlaka.
  5. Dodać sos i doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety (ja zwykle dla rozróżnienia dla dorosłych robię większe) i układać obok tych niesłonych.
  6. Burgery piec 20 minut, następnie obrócić i piec kolejne 5 - 10 minut. 
Właściciele Thermomix'a mają łatwiej, bo nie wykonywać dość żmudnej pracy krojenia w drobną kosteczkę botwinki. Botwinkę wrzucić do kielicha i posiekać drobno.

Uwagi
1. Burgery botwinkowe to pomysł znaleziony na Jadłonomii. Pierwszy raz jadłyśmy je z Małą Mi podczas wizyty u Małego M. Ja okazałam się obżartuchem, Małej Mi też bardzo smakowały. Polecamy.

Skosztuj

0 komentarze