W ostatnim czasie bardzo lubię
burgery. Robi się je stosunkowo szybko i mam coś do obiadu na dwa,
czasem trzy dni. Jednego dnia burger z grillowanymi warzywami,
drugiego na sałatach z pysznym sosem winegret, trzeciego z zasmażaną
kapustą. Brzmi to trochę jak wyznanie leniucha. Uważam, że każdy
człowiek zasługuje na czas dla siebie i jeśli obiad na kilka dni
jest drogą do tego, to z całego serca pochwalam. Mam nadzieję, że
zgadzacie się ze mną i spróbujecie przepisu na burgery botwinkowe.
Mamy sezon na botwinkę, więc trzeba korzystać. Zatem zapraszam.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1/2 szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki z amarantusa
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
fot.JD
Burgery botwinkowe
(około 12 kotletów)
2 pęczki botwiny z buraczkami3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 czerwona cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1/2 szklanki pestek dyni, drobno posiekanych i podprażonych na suchej patelni
1/2 szklanki sezamu, podprażonego na suchej patelni
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki z amarantusa
pół pęczka koperku, drobno posiekanego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 - 3 łyżki sosu sojowego lub sosu tamari
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kaszę jaglaną ugotować.
- Botwinkę dokładnie umyć, buraczki i łodyżki pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać niewielką ilością wody i gotować około 5 minut, aż botwinka będzie miękka. Następnie odcedzić i porządnie odcisnąć.
- Wszystkie składniki (poza sosem sojowym, solą i pieprzem) wymieszać. Formować równej wielkości kotlety i układać je na blaszce. To będą kotlety dla niemowlaka.
- Dodać sos i doprawić solą i pieprzem. Formować kotlety (ja zwykle dla rozróżnienia dla dorosłych robię większe) i układać obok tych niesłonych.
- Burgery piec 20 minut, następnie obrócić i piec kolejne 5 - 10 minut.
Właściciele Thermomix'a mają łatwiej, bo nie wykonywać dość żmudnej pracy krojenia w drobną kosteczkę botwinki. Botwinkę wrzucić do kielicha i posiekać drobno.
Uwagi:
1. Burgery botwinkowe to pomysł znaleziony na Jadłonomii. Pierwszy raz jadłyśmy je z Małą Mi podczas wizyty u Małego M. Ja okazałam się obżartuchem, Małej Mi też bardzo smakowały. Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz