Naleśniki bez jajek z pastą z ziaren słonecznika i batatów

W naszym domu uwielbiamy naleśniki jako deser, na obiad, na słodko i na wytrawnie. Ze względu na wspominaną co jakiś czas alergię pokarmową Małej M. przyszło mi się zmierzyć z wyzwaniem jakim jest przygotowanie naleśników bez jajek i bez mleka krowiego, a jakby tego było mało to na mące pełnoziarnistej, bo taką właśnie jemy u nas w domu. Z ratunkiem przyszła nam Jadłonomia. Ze względu na niemowlaka pominęłam kilka składników, ale naleśniki bez nich również są idealne, elastyczne, po prostu pyszne.
Dodatkowo nurtowało mnie pytanie, czy Mała M. może już jeść naleśniki. Przeszukałam sieć. Jakie wnioski? Każda mama stosując metodę BLW musi zdać się na swój zdrowy rozsądek. My jedliśmy naleśniki razem z naszą córeczką od 8 miesiąca życia Małej M. Teraz to już nie tylko smakołyk jej rodziców. 
Zapraszam na naleśniki na słodko z pastą z ziaren słonecznika i batatów.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]



Idealne naleśniki bez jajek

1/3 szklanki płatków owsianych zwyczajnych
1 szklanka mąki orkiszowej typ 1850
4 łyżki wody gazowanej*
1 3/4 szklanki mleka owsianego
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
*można zastąpić szczyptą sody oczyszczonej (bardzo mała szczypta) 

  1. Płatki owsiane zmielić na mąkę. Połączyć z pozostałymi składnikami przy pomocy trzepaczki lub miksera. Ciasto należy odstawić na 15 min. Po tym czasie mąka i płatki spulchnieją dzięki czemu uzyskamy pożądaną konsystencję. Im rzadsze ciasto, tym łatwiej upiec cieniutkie naleśniki.
  2. Posmarować patelnię olejem kokosowym. Rozgrzać dobrze i wylać na nią chochelkę ciasta. Smażyć po obu stronach.
Właściciele Thermomix'a mogą wszystkie składniki wrzucić do kielicha i wymieszać 20s/obr.4.

fot. JD

Pasta do naleśników z batatów i słonecznika

100 g obranych ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
ugotowany mały batat
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki kardamonu
4-7 suszonych daktyli (daktyle są tu słodem, im więcej, tym słodsza pasta)
około 50 ml wody 
  1. Słonecznik namoczyć na noc.
  2. Wszystkie składniki rozdrobnić blenderem na gładką masę. Dozować wodę do uzyskania oczekiwanej konsystencji.
Właściciele Thermomix'a: wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i mielić 2min30s/obr.9.

Uwagi:
1. BLW, to metoda rozszerzania diety niemowlaka. Skrót rozwijany w oryginale: Baby Led Weaning, po polsku wdzięczne: Bobas Lubi Wybór.
2. Bataty warto wprowadzić do jadłospisu ze względu na wartości odżywcze. Bulwa jest bogata w błonnik, jest niskokaloryczna i ma dużą zawartość:
- potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia,
- witaminy A i beta-karotenu,
- witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy),
- witaminy E – bataty posiadają jej najwięcej spośród innych warzyw,
- polifenole – o właściwościach przeciwutleniajacych.
3. Gdzieś przeczytałam, że słonecznik jest jak multiwitamina dla organizmu. Jest kombinacją witamin i soli mineralnych idealnych dla serca. Poprawiają przemianę materii i wspierają rozwój układu nerwowego, a do tego obniżają poziom cholesterolu we krwi. 

Komentarze