Zeszłoroczne lato przyniosło
rewolucje w moim życiu. Alergia pokarmowa mojej córeczki sprawiła,
że musiałam wyeliminować z jadłospisu nabiały, wołowinę i
jaja. Początkowo entuzjastycznie podeszłam do nowej kulinarnej
przygody. Szybko jednak zatęskniłam za sernikiem czy tiramisu.
Szukałam alternatywy, która zaspokoi drzemiącego we mnie łasucha.
W sieci dwoi się i troi od przepisów na tofurniki czy jagielniki,
które są smaczne i zapewne wariację na ich temat też kiedyś
opublikuję. Nie chodzi mi jednak o odwzorowanie smaku a znalezienie
czegoś co wypełni lukę dla naszych kubków smakowych. Już miałam
się poddać. Wydawało mi się, że próbowałam wszystkiego, gdy
rzucił mi się w oczy przepis na torcik z nerkowców, nazywany
czasem nernikiem. Przepis sobie przytuliłam, oswoiłam i przeżułam.
Zmieniając troszkę proporcje zrobiłam pierwszy w swoim życiu nernik, spod moich rąk wyszło arcydzieło.
Torcik zrobił furorę w naszym domowym zaciszu. Mali ludzie pożerają
kawałek po kawałku. Dorośli nieco rozważniej, bo przecież to
mimo wszystko słodycze. Od tego czasu czekoladowy torcik z nerkowców rozpieszcza nasze zmysły dość często. Zapraszam do skosztowania.
fot. JD
Czekoladowy torcik z nerkowców
(blaszka o średnicy 18cm)
Spód:
65 gr orzechów laskowych
80 gr rodzynek
szczypta różowej soli himalajskiej
Masa:
300 g orzechów nerkowca
2 łyżki soku z cytryny
50 g oleju kokosowego
50 g kakao (w przypadku alergii można zastąpić karobem)
6 łyżek erytrolu (można zamienić na ksylitol lub inny cukier)
- Nerkowce zamoczyć na noc.
- Przygotować formę (u mnie tortownica 18cm): można wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Spód: wszystkie składniki rozdrobnić blenderem. Masa będzie lepka, zwarta i nie będzie się rozpadać. Wyłożyć ją do formy i dokładnie ugnieść na całości spodu.
- Masa: Zamoczone nerkowce i pozostałe składniki rozdrobnić dokładnie blenderem. Czas zależy od mocy blendera. Masa powinna być kremowa, bez grudek, konsystencją przypominać serek twarogowy na serniki. Gotową masę wyłożyć na spód.
- Całość włożyć na około 30min do zamrażalnika.
- Torcik przechowywać w lodówce.
Smacznego.
Uwagi:
1. Pierwszy raz przepis zobaczyłam u readeat.pl
Komentarze
Prześlij komentarz