Crumble z rabarbarem, czyli owoce pod pierzynką z kruszonki

Gdy byłam dziewczynką dostęp do słodyczy był ograniczony. Dlatego liczyła się kreatywność dzieci i ich rodziców zakresie wymyślania słodkości, które można szybko zjeść. Pamiętam chleb podpiekany na piecu babci posypany cukrem i cynamonem, groszek cukrowy prosto z krzaczka, chleb z dżemem czy miodem. Wszędzie szukałam słodyczy. Jednym z moich ulubionych sezonowych łakoci była łodyga rabarbaru maczana w zwykły cukrze. Taki oldschool'owy deser. Dziś już nie jest to taki rarytas jak niegdyś, ale wspomnienia wywołują ciepły uśmiech na twarzy.
Kwaskowaty smak owoców sprawia, że nie potrafię przestać ich jeść. Sezon na rabarbar trwa, a ja radośnie popijam kompot z rabarbaru i jabłek i zajadam przepyszny crumble z rabarbarem, który serdecznie polecam na wietrzny wiosenny dzień.


fot. JD
  
Crumble z rabarbarem, czyli owoce pod pierzynką z kruszonki

Kruszonka:
150 g zimnego masła
200 g mąki orkiszowej typ 1850
2 garści amarantusa ekspandowanego
100 g ksylitolu (lub jakiegokolwiek innego cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Owoce:
500 g rabarbaru
3-4 łyżki ksylitolu (lub jakiegokolwiek innego cukru)
ok. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  2. Owoce: Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, która wciągnie nadmiar soku.
  3. Kruszonka: Masło, mąkę i ksylitol wyrobić na kruszonkę najlepiej siekając. Pod koniec wyrabiania dodać proszek do pieczenia, wyrobić. Na sam koniec dorzucić amarantus ekspandowany i wymieszać całość. 
  4. Spód formy wysmarować tłuszczem. Wyłożyć w nim owoce, a następnie owoce posypać kruszonką. Piec około 30-40 min do zarumienienia kruszonki.
Właściciele Themomix'a mogą kruszonkę zrobić w urządzeniu:
  1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w kolejności: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, masło, wymieszać 10s/obr.6. Dodać amarantus i wymieszać jeszcze 3s/obr.6

Smacznego.

Uwagi:
1. Crumble można zrobić z innych owoców lub mieszanki owoców. Sama kieruję się sezonami. Jesienią i wczesną wiosną świetnie sprawdzą się jabłka, a latem np. maliny. 
2. Zamiast 200 gramów mąki orkiszowej możemy dać jakąkolwiek inną mąkę, lub zmielone orzechy. Może to być też mieszanka np. płatków owsianych, orzechów i mąki. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
3. Przepis na crumble znalazłam w magazynie Kuchnia sprzed lat i od lat robię go urozmaicając kruszonkę i zmieniając owoce.
4. Serdecznie polecam ten przyjazny dla figury i w miarę zdrowy deser.

Komentarze