Gdy byłam dziewczynką dostęp do
słodyczy był ograniczony. Dlatego liczyła się kreatywność
dzieci i ich rodziców zakresie wymyślania słodkości, które można
szybko zjeść. Pamiętam chleb podpiekany na piecu babci posypany
cukrem i cynamonem, groszek cukrowy prosto z krzaczka, chleb z dżemem
czy miodem. Wszędzie szukałam słodyczy. Jednym z moich ulubionych
sezonowych łakoci była łodyga rabarbaru maczana w zwykły cukrze.
Taki oldschool'owy deser. Dziś już nie jest to taki rarytas jak
niegdyś, ale wspomnienia wywołują ciepły uśmiech na twarzy.
Kwaskowaty smak owoców sprawia, że
nie potrafię przestać ich jeść. Sezon na rabarbar trwa, a ja
radośnie popijam kompot z rabarbaru i jabłek i zajadam przepyszny
crumble z rabarbarem, który serdecznie polecam na wietrzny wiosenny
dzień.
fot. JD
Crumble z rabarbarem, czyli owoce pod pierzynką z kruszonki
Kruszonka:
150 g zimnego masła
200 g mąki orkiszowej typ 1850
2 garści amarantusa ekspandowanego
100 g ksylitolu (lub jakiegokolwiek innego cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Owoce:
500 g rabarbaru
3-4 łyżki ksylitolu (lub jakiegokolwiek innego cukru)
ok. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Owoce: Rabarbar umyć, obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać z z ksylitolem i mąką ziemniaczaną, która wciągnie nadmiar soku.
- Kruszonka: Masło, mąkę i ksylitol wyrobić na kruszonkę najlepiej siekając. Pod koniec wyrabiania dodać proszek do pieczenia, wyrobić. Na sam koniec dorzucić amarantus ekspandowany i wymieszać całość.
- Spód formy wysmarować tłuszczem. Wyłożyć w nim owoce, a następnie owoce posypać kruszonką. Piec około 30-40 min do zarumienienia kruszonki.
Właściciele Themomix'a mogą kruszonkę zrobić w urządzeniu:
- Do naczynia włożyć wszystkie składniki w kolejności: mąka, proszek do pieczenia, ksylitol, masło, wymieszać 10s/obr.6. Dodać amarantus i wymieszać jeszcze 3s/obr.6
Smacznego.
Uwagi:
1. Crumble można zrobić z innych owoców lub mieszanki owoców. Sama kieruję się sezonami. Jesienią i wczesną wiosną świetnie sprawdzą się jabłka, a latem np. maliny.
2. Zamiast 200 gramów mąki orkiszowej możemy dać jakąkolwiek inną mąkę, lub zmielone orzechy. Może to być też mieszanka np. płatków owsianych, orzechów i mąki. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
3. Przepis na crumble znalazłam w magazynie Kuchnia sprzed lat i od lat robię go urozmaicając kruszonkę i zmieniając owoce.
4. Serdecznie polecam ten przyjazny dla figury i w miarę zdrowy deser.
Komentarze
Prześlij komentarz