Syrop z cebuli | domowa apteka

Wiele lat szczyciłam się rewelacyjną odpornością swojego organizmu. Pierwszy trymestr ciąży był dla mnie przełomem. W tym okresie było moje pierwsze od lat przeziębienie. Leczyłam się domowymi metodami, które okazały się niebywale skuteczne. Niestety każdy powrót do pracy kończył się powrotem kataru, kaszlu i osłabienia. Najgorszy był kaszel. Wtedy przypomniałam sobie o znanym z dzieciństwa syropie z cebuli. Jak wiadomo, w ciąży leki nie są wskazane. W okresie gdy karmimy piersią też niezbyt. Dlatego sezon 2015 nie pozostał wolny od domowych leków. Dziś postanowiłam przygotować porcję sławnego syropu z cebuli, który ostatnio piłam właśnie w ciąży. Postanowiłam wzmocnić nasze organizmy (odporność ostatnio nieco nadwątlona) oraz wyleczyć kaszel Małej Mi. Jest to przypadłość, która razem z katarem dość często przyczepia się do naszego Maleństwa.

Czy sława syropu z cebuli jest zasłużona? Wg mnie tak. Doświadczyłam tego na własnej skórze i w chwilach, gdy brakuje mi pomysłów jak pomóc mojej rodzinie, to właśnie po ten syrop sięgam. Cebula jest bogata w  minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby tzn. fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, ale również jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Jest też pełna witamin A, B, C. Odpowiednio przyrządzona lub surowa ma działanie rozrzedzające krew i przeciwdziałające tworzeniu się zakrzepów, poprawia trawienie, działa przeciw zaparciom, obniża ciśnienie, poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, zapobiega zawałom serca, a dzięki wysokiej zawartości żelaza leczy anemię. Można by jeszcze sporo wymieniać. Dziś chciałam jednak podkreślić, że jest wspaniała na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Syrop z cebuli można bezpiecznie podawać dzieciom, jest naturalny. Pamiętajmy jednak, że dopiero dzieciom powyżej 12mc życia.

Przepis na syrop mam od babci. Dostałam dwie wersje: jedna na miodzie a jedna na cukrze.

fot. JD

Syrop z cebuli

Składniki:
2 duże cebule
1 cytryna
10 łyżek miodu

Opcjonalnie:
2 ząbki czosnku
plasterek imbiru

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w piórka. Ząbki czosnku pokroić w plasterki. Imbir pokroić w paseczki. Tak przygotowaną cebulę, czosnek i imbir włożyć do słoika i zalać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny. Pozostawić na 24h w ciepłym miejscu. Następnie odcedzić. Gotowy syrop przelać do wyparzonej butelki. Przechowywać w lodówce.

Dawkowanie: Dla wzmocnienia raz dziennie łyżka. Jeśli czujesz się niewyraźnie/przeziębiona(y) to 2-3 razy dziennie po jednej łyżce.


Uwaga:
1. Syrop z cebuli (podstawowe składniki) to cudowne lekarstwo na kaszel i ból gardła. Świetnie sprawdza się także w walce z chorobami pęcherza i dróg moczowych. I jeszcze jedno, na co chciałam zwrócić uwagę: obniża gorączkę. W przypadku kaszlu zmniejsza ilość śluzu lub zapobiega jego powstawaniu.
2. Syrop na zdjęciu jest zaraz po przygotowaniu a przed odstaniem 24h.

Komentarze

  1. WITAM, OD JAKIEGOŚ CZASU MYŚLAŁAM O SYROPIE Z CEBULI I DZIĘKI TEMU ŻE WPADŁ MI W RĘCE TEN PRZEPIS TO ZROBIĘ GO DLA SWOJEJ RODZINKI. CO DO ODPORNOŚCI TO TEŻ BYŁO DOBRZE DO MOMENTU ZAJŚCIA W CIĄŻĘ I KARMIENIA PIERSIĄ.
    POZDRAWIAM
    MAŁGORZATA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) Bardzo się cieszę, że trafiłam w moment:)

      Usuń
  2. to cud ale ta paskudna mikstura wyleczyła mnie w jeden dzień a zmagałam się z chorobą przez 3 tygodnie. Ale w smaku jest paskudna, ale mega skuteczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Paskudna, ale do wytrzymania. Cieszę się, że pomogło!

      Usuń
  3. syrop super działa. Naprawde bardzo skuteczny a przy tym bez chemii. Warto zrobić i spróbować :) Ja zawsze robię opcję na full czyli z czosnkiem i imbirem - a jak się da więcej cytryny to lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz