Czytacie składy kupowanych przez Was
produktów? Przeraża mnie ilość cukru podawana dzieciom na
śniadanie pod postacią gotowych ciasteczek, kremów czekoladowych i
innych śniadaniowych wynalazków. Z drugiej strony sama uwielbiam
słodki smak. Jestem łasuchem i nie chcę odbierać mojej córce
przyjemności delektowania się słodyczami. Poza tym faktem jest, że
słodki smak daje poczucie bezpieczeństwa /takie słodkie
usprawiedliwienie/. Wybieramy jednak słodycze domowe, słodzę
substancjami naturalnymi i często pochodzącymi z upraw
ekologicznych. A efekty? Bywa różnie, ale krem czekoladowy do
naleśników i chleba doprowadziliśmy już do perfekcji.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]
fot.JD
Czekoladowa pasta ze słonecznika
300 g wyłuskanych ziaren
słonecznika
15 g soku z cytryny
40-50 g karobu (lub kakao)
10-14 suszonych daktyli*
około 50 ml wody
*im więcej daktyli tym bardziej słodka pasta
- Ziarna słonecznika zamoczyć na noc. Następnego dnia ziarna słonecznika odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą.
- Wszystkie składniki rozdrobnić blenderem na gładką masę. Na końcu dodawać wody do uzyskania upragnionej konsystencji.
Uwagi:
1. Karob, proszek ze strąków szarańczynu strąkowego inaczej zwanych chlebem świętojańskim. Wyśmienity substytut kakao oraz zamiennik czekolady, szczególnie zalecany dla alergików i jako wolny od alergenów polecany w diecie niemowlaka. Karob jest wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów m.in.: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E.
Warto wprowadzić do diety naszej i naszego dziecka.
2. Słonecznik jest multiwitaminą dla naszego organizmu.
3. Daktyle są źródłem cukrów prostych, zawartość związków mineralnych i witamin zależna jest od odmiany.
Przepyszna pasta, idealna. Jak dobrze, że tu trafiłam. Dzięki za przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowało:) Dzięki za komentarz.
Usuń