Czekoladowa pasta ze słonecznika | bez cukru

Czytacie składy kupowanych przez Was produktów? Przeraża mnie ilość cukru podawana dzieciom na śniadanie pod postacią gotowych ciasteczek, kremów czekoladowych i innych śniadaniowych wynalazków. Z drugiej strony sama uwielbiam słodki smak. Jestem łasuchem i nie chcę odbierać mojej córce przyjemności delektowania się słodyczami. Poza tym faktem jest, że słodki smak daje poczucie bezpieczeństwa /takie słodkie usprawiedliwienie/. Wybieramy jednak słodycze domowe, słodzę substancjami naturalnymi i często pochodzącymi z upraw ekologicznych. A efekty? Bywa różnie, ale krem czekoladowy do naleśników i chleba doprowadziliśmy już do perfekcji.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. [E.Lorenc, dietetyk]

fot.JD

Czekoladowa pasta ze słonecznika

300 g wyłuskanych ziaren słonecznika
15 g soku z cytryny
40-50 g karobu (lub kakao)
10-14 suszonych daktyli*
około 50 ml wody
*im więcej daktyli tym bardziej słodka pasta
  1. Ziarna słonecznika zamoczyć na noc. Następnego dnia ziarna słonecznika odsączyć i opłukać pod zimną bieżącą wodą.
  2. Wszystkie składniki rozdrobnić blenderem na gładką masę. Na końcu dodawać wody do uzyskania upragnionej konsystencji.

Uwagi:
1. Karob, proszek ze strąków szarańczynu strąkowego inaczej zwanych chlebem świętojańskim. Wyśmienity substytut kakao oraz zamiennik czekolady, szczególnie zalecany dla alergików i jako wolny od alergenów polecany w diecie niemowlaka. Karob jest wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów m.in.: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E. 
Warto wprowadzić do diety naszej i naszego dziecka.
2. Słonecznik jest multiwitaminą dla naszego organizmu. 
3. Daktyle są źródłem cukrów prostych, zawartość związków mineralnych i witamin zależna jest od odmiany.


Komentarze

  1. Przepyszna pasta, idealna. Jak dobrze, że tu trafiłam. Dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że posmakowało:) Dzięki za komentarz.

      Usuń

Prześlij komentarz